I dok Vlada HNŽ-a ulaže velike napore i izdvaja milijunske iznose kako bi izmirila što više obveza na temelju sudskih odluka, Ustavni sud BiH odlučio se na poteze kojima županiji stvara nove obveze po istoj osnovi, piše Večernji list BiH.

Naime, Ustavni sud donosi odluke po kojima Vlada HNŽ-a mora platiti odštetu tužiteljima zbog toga što sudske odluke nisu donesene u razumnom roku. Na temelju te odluke stječe se dojam kako su sudovi pod izravnom ingerencijom županije, što svakako nije slučaj. - Iako smo mi u obvezi potpuno ih financirati, sudovi nisu tijela pod ingerencijom ni zakonodavne ni izvršne vlasti HNŽ-a, nego su, kako je navedeno u članku 3. Zakona o sudovima FBiH, potpuno samostalni i neovisni. Podsjetit ću kako mi ne sudjelujemo ni u izboru i imenovanju sudaca i tužitelja, to radi Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH... E, sad postavljam pitanje, kako možemo biti odgovorni za ono što nije u našoj ingerenciji, pita predsjednik Vlade HNŽ-a prof. dr. sc. Nevenko Herceg.

Sud ima svoj stav

Vlada čvrsto stoji na stajalištu kako apsolutno nema odgovornosti za štete koje su nastale ili će tek nastati zbog nedonošenja odluka u razumnom roku od sudova i sudaca. Međutim, Ustavni sud ima sasvim drugo stajalište i ono će mnogo koštati sve građane HNŽ-a. - Vlada ima obvezu provesti odluke Ustavnoga suda u rokovima koji su njima naznačeni te obavijestiti Ustavni sud BiH o poduzetim mjerama i radnjama na ispunjenju tih obveza. To smo na prošloj sjednici Vlade i učinili. Vjerujemo da će Ustavni sud BiH uvažiti aktivnosti koje ova Vlada poduzima kako bi se u što kraćem roku isplatila dugovanja po presudama sudova, a da se pri tome ne ugrozi teškom mukom ostvarena financijska stabilnost županije, pa i financiranje sudova, poručio je Herceg. Prema dokumentima koji su dostavljeni Večernjem listu, ovih dana je županijski javni pravobranitelj Vlado Bevanda upozorio Hercega i Vladu HNŽ-a kako se može očekivati veći broj tih žalbi Ustavnom sudu BiH. Sve bi to moglo proračunu HNŽ-a donijeti nove troškove koji bi poništili sve ono što su do sada Herceg i njegovi suradnici radili po osnovi plaćanja tužbi protiv županijskih vlasti u Mostaru.

Upravo je to pitanje Herceg na početku mandata označio kao jedno od prioritetnih, ali Ustavni sud će, izgleda, sve to poništiti svojim odlukama.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH