O tome može li se očekivati da se rezultati izbora naredne godine imolementiraju ako Ustavni sud BiH stavi van snage odredbe Izbornog zakona koje je po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim, a ne dođe do izmjena Izbornog zakona za TV1 je govorila predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

“Opći izbori za 2018.godinu će se raspisati u svibnju, i nema nikakvih prepreka da se ti izbori raspišu, održe i da se rezultati izbora objave u Službenom glasniku. Nakon toga slijedi period konstituiranja organa vlasti biranih na redovnim izborima. Nakon toga ulazimo u drugu fazu izbora gornjih domova. Ta faza je kod nas uvijek problematična. Postoje zastoji u implementaciji izbornih rezultata. 2010.godine tu agoniju smo završii suspenzijom odluke CIK-a koju je donio visoki predstavnik, tako da je sad vrlo teško predvidjeti šta se može desiti ali kašnjenja su uobičajna. Ono što je bitno je da se ova godina iskoristi”, kazala je Hadžiabdić.

Dodala je da se u  CIK-u razgovaralo o eventualnim mogućnostima i ono što vide prema trenutnim zakonskim rješenjima jeste da  ima načina da se ta situacija prevaziđe.

“CIK je izradio prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona oko kojih je postignut konsenzus svih sedam članova komisije i taj naš prijedlog će se naći pred interesornom radnom grupom ovih dana, i to će biti prezentirano kao nešto što bi bilo vrlo važno usvojiti zato što se radi o unaprijeđenju izbornih procedura i interesu svih birača”, zaključila je Hadžibadić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok