Srpski političari u Bosni i Hercegovini u četvrtak su zaprijetili novom političkom krizom u toj zemlji najavivši kako neće poštovati odluke Ustavnog suda te zemlje koji je ranije tijekom dana odbacio zahtjev iz Republike Srpske da se neustavnima proglase 1. ožujka i 25. studenog koji se obilježavaju kao državni blagdani.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik RS Milorad Dodik na gotovo identičan su način tijekom večeri uputili oštre kritike na račun Ustavnog suda omalovažavajući njegovu ulogu i optužujući suce za političku pristranost.

Učinili su to jer je Ustavni sud objavio pravorijek kojim je odbacio zahtjev 30 zastupnika u parlamentu RS da se blagdani koji se obilježavaju kao Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH proglase neustavnima i ukinu jer ih kao svoje ne prihvaća većina bosanskih Srba.

"To je politička odluka motivirana isključivo donošenjem loših odluka za srpski narod", izjavio je Dodik koji je kazao kako će sada inzistirati da se iz Ustavnog suda povuku dvojica sudaca srpske nacionalnosti čime bi sud, po njegovu mišljenju, izgubio svaki legitimitet.

Ustavni sud čine po dva suca iz reda tri konstitutivna naroda te trojica inozemnih sudaca a odluke donosi većinom glasova.

Dodik tvrdi kako je odbacivanje zahtjeva iz RS-a rezultat "okupacijske" sprege bošnjačkih i stranih sudaca.

"Mi se nalazimo u jednoj zarobljeničkoj, da ne kažem poziciji okupacije od strane suda koji je motiviran ne ustavom ili zakonom već isključivo političkim motivima muslimana u BiH", kazao je Dodik.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivanić na izvanrednoj je konferenciji za novinstvo u Sarajevu također ustvrdio kako suci Ustavnog suda presuđuju po političkim a ne zakonskim kriterijima.

"Ovo je dodatna komplikacija, dodatno dizanje tenzija i dodatno bavljenje prošlošću o kojoj nemamo isti stav, niti ćemo ga imati još dugo. Umjesto da se bavimo budućnošću i stvarnim životom mi ćemo potrošiti dane pričajući o posljedicama ove odluke",  kazao je Ivanić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedjeljko Čubrilović kazao je kao je presuda dokaz da je Ustavni sud potpuno politički.

Najdalje u optužbama je otišao Čubrilovićev zamjenik Nenad Stevandić koji je kazao kako je presudom Ustavnog suda BiH potvrđeno da u toj državi vladaju "šerijatska pravila".

Svi srpski političari najavili su kako u RS-u neće obilježavati 1. ožujka i 25. studenog ali zato hoće 9. siječnja kao dan tog entiteta kojega je Ustavni sud proglasio neustavnim još 2015. godine. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok