S osmijehom od uha do uha primao je goste ovih dana. Ritam je bio užurban, ali dovoljno je u njemu snage i energije da sve uspješno odradi.

I odradio je uspješno manifestaciju “Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH”. On je otac Zvonko Martić, karmelićanin, etnolog, osnivač i voditelj Etnografske zbirke u Karmelu svetoga Ilije..., jedan od najangažiranijih svećenika uopće. U velikom intervjuu za Večernji list otac Zvonko govorio je o netom završenoj manifestaciji, svom doktoratu, budućim projektima i mnogim drugim stvarima

Iza nas je još jedna, četvrta po redu, Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji. Kako ste, kao jedan od najzaslužnijih što se ovakva manifestacija uopće događa, zadovoljni ovogodišnjom?

- Ovogodišnja manifestacija “Revija i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji” protekla je zaista izvrsno. Sve sudionice su jako zadovoljne i to je najvažnije u cijelom tom projektu koji ipak traje pet dana, a završna večer je samo kulminacija cijelog projekta. Iako je ove godine bilo dosta problema oko organizacije jer je gospođa Srebrenka Šeravić iz Hrvatske matice iseljenika, s kojom smo započeli ovaj projekt, otišla u mirovinu, a njezina zamjenica Snježana Jurišić počela je raditi tek početkom lipnja. Tako je veliki dio posla pao na Udrugu “Stećak” i mene osobno, ali, kako smo više uložili i namučili se, tako smo i sretniji te na kraju nagrađeni dobrim projektom.

Kako ste došli na ideju organizacije jedne ovakve manifestacije i kako ste je uspjeli podići na razinu da se o njom priča među Hrvatima kako u domovini tako i u dijaspori?

- Ideja ovoga projekta zapravo je ideja Ivana Vukadina, načelnika općine Tomislavgrad. Udruga “Stećak” organizirala je 2013. izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji iz Bosne i Hercegovine. Kako se to pokazalo kao vrlo uspješan projekt, naš načelnik je rekao da ćemo dogodine, odnosno 2014., dovesti Hrvatice iz cijeloga svijeta. Meni se to učinilo nemogućim. Prijedlog sam iznio u Hrvatskoj matici iseljenika, njima se svidio i započeli smo raditi. Pokazao se mogućim i ostvarivim.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok