U prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je sastanak s predstavnicima udruga prognanih i Hrvata povratnika u sjeverozapadnu Bosnu o temi obnove i stambenog zbrinjavanja te potpore njihovu održivom povratku u prijeratne domove, objavljeno je na mrežnoj stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Uz predstavnike udruga “Dom Briševo” Dobri, “Prijatelji Volara”, Udruge prognanih Hrvata Banja Luke i banjolučkog područja“ Nazaret”, Udruge “Šimićana” Šimići, Udruge za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša - Ivanjska Potkozarje, Humanitarne kulturne udruge “Orahova” Kotor Varoš, Hrvatske udruge Banja Luka, Okučani, Zavičajnoga kluba župe Stara Rijeka i okolice, Zagreb, te udruge građana “Altruist” Prijedor, sastanku su nazočili Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Ovo je prvi put da se u suradnji dvaju središnjih ureda, nadležnih za potporu povratku Hrvata u BiH, održava tematski sastanak s predstavnicima prognanih i Hrvata povratnika u BiH. Piše Večernji list BiH.

Povratak nije završen

Predstavnici udruga zahvalili su na organiziranju sastanka te su predstavili probleme s kojima se suočavaju. Naglasili su da povratak u svoje prijeratne domove nije gotov, kako neki tvrde, te da broj onih koji se žele vratiti raste. Stoga im je potpora koju im pruža Vlada Republike Hrvatske od osobitog značaja.

- Svjesni smo svih problema s kojima se suočavate prilikom povratka. Od zakonodavnih rješenja koja idu na štetu Hrvata povratnika, izostanak sustavnog pristupa obnovi infrastrukture – nedostatak vode, struje, poteškoće pri zapošljavanju, ostvarivanja zdravstvene skrbi, do borbe za osiguranje elementarnog ljudskog prava - prava na dom. Zato smo se i okupili ovdje, prvi put, zajedno s vama i predstavnicima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Zahvaljujem državnom tajniku Mažaru i njegovu timu što su se odazvali kako bi vrlo konkretno mogli analizirati postojeće stanje, ali i vidjeti mogućnosti kako zajedno možemo pomoći da se svi vi koji želite vratite svojim kućama koje ni danas, 22 godine poslije rata u BiH, nisu obnovljene - rekao je državni tajnik Milas i dodao da je skrb o Hrvatima u BiH, kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu, unapređenje njihova položaja i kvalitete života, posebice Hrvata u RS-u i sjeverozapadnoj Bosni, Vlada RH prepoznala kao stratešku zadaću.

Program pomoći Vlade RH

- I ovaj zajednički sastanak rezultat je tih nastojanja te iskrenih napora da se stvari pomaknu s mrtve točke.

Programom pomoći Vlada RH, donacijom osnovnog građevinskog materijala, pomaže Hrvatima u BiH u obnovi ili izgradnji obiteljskih kuća te ostvarenju održivog povratka. Za taj program je od 2001. do kraja 2016. utrošeno 301,6 milijuna kuna. Iako je Vlada RH već nekoliko godina najveći pojedinačni donator u BiH, svi vi nazočni potvrđujete kako to nije dovoljno i da je u idućem razdoblju potrebno ojačati suradnju, kako međusobnu tako i s resornim institucijama u BiH - rekao je državni tajnik Mažar i dodao kako su sljedeće dvije godine ključne u stvaranju uvjeta za održivi povratak Hrvata u BiH. Sljedeći sastanak planiran je već za jesen 2017. Organizirat će se i sastanci s predstavnicima resornih institucija u BiH za pitanje povratka, obnove i stambenog zbrinjavanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok