Svaki građanin BiH s prosječnim primanjima ostane u šoku kada ode u kupovinu. Cijene hrane, pića, kozmetike, garderobe, bijele tehnike iz dana u dan divljaju bez kontrole.

Uzme li se u obzir prosječna plaća od 846 KM, može se zaključiti da građani BiH samo čudom preživljavaju, piše Večernji list BiH.

Stalni rast

Naime, sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj iznosi 1879,22 KM, te ni dva zaposlena člana u obitelji s prosječnom plaćom ne mogu opskrbiti osnovne potrebe za obitelj. Kako je tek onima s nižim primanjima, a takvih je većina, kako je umirovljenima, nezaposlenima, onima koji ne primaju plaću? Iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, većina cijena uglavnom ide prema gore. Tek poneki pad cijena, odjekne kao nešto nestvarno, a i traje kratko. Tako su ukupne cijene u svibnju ove godine na mjesečnoj razini porasle za jedan posto. Cijene su u stalnom porastu. Tako da su od početka godine do kraja svibnja porasle za 2,2 posto. Znaju trgovci da hrana i režije zajedno čine 50 posto ukupne potrošnje kućanstva te je to upravo ono na čemu se baziraju poskupljenja. Tako je hrana od početka godine porasla za 4,4 posto, komunalije za 0,9 %, stanarina za 5,2, prijevoz za 4,2 %, obuća za 4 %, obrazovanje za 0,4 %, novine i knjige 0,3 %, duhan za 4,9 % i tako redom. Nešto je i pojeftinilo. Tako je cijena odjeće niža za 1 posto, namještaja 0,5, tekstila za 1,5 %, kućanski aparati za 1 posto. Cijene proizvoda na bh. tržištu se formiraju slobodno i u skladu s entitetskim zakonima o kontroli cijena, podsjećaju iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH. Dodaju da se cijene određuju prema uvjetima na tržištu, osim za pojedine proizvode gdje je posebnim propisima određen drugačiji način utvrđivanja cijena. U Udruženju potrošača BiH smatraju da statistika prikazuje krivu sliku kretanja cijena u BiH. Statistika pokazuje srednje vrijednosti, ali ako iz te velike skupine proizvoda izdvojimo osnovne artikle poput brašna, šećera i mlijeka, vidimo da su poskupljenja puno veća, kažu iz Udruge. Prema njihovom izračunu, građani BiH s primanjima ispod 500 KM izdvajaju 80 posto za hranu, a umirovljenici sa zajamčenom mirovinom i 90 posto.

Na jesen još teže

Najviše novca obitelji u BiH su trošili za nabavu prehrane – oko 698 KM, za stanovanje i komunalne usluge oko 580 KM, za tekuće održavanje kućanstva oko 105 KM, za odjeću i obuću oko 135 KM, higijenu i njegu zdravlja oko 86 KM, za prijevoz oko 192 KM, te za obrazovanje i kulturu oko 82 KM. Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH su u laganom porastu, a i trgovci su počeli da prave manja pakiranja određenih namirnica, po istoj cijeni, kako bi, na neki način, prikrili tiho poskupljenje. Tvrde ovo iz Udruge potrošača i iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, alarmirajući da će na jesen situacija biti još teža jer će, vjerojatno, doći do dodatnih poskupljenja. Umirovljenici su za jesen najvili i prosvjede. Kupovna moć građana je slaba, često se ne kupuje na kilogram, već na komad. Kruh i mlijeko su osnovne namirnice, dok su riba, meso i voće postali sve rjeđi za trpezom prosječnog Bosanca ili Hercegovca. Mnoge obitelji jedva preživljavaju, a nerijetko se može čuti ili pročitati u medijima kako se podižu pozajmice ili krediti za preživljavanje i potrošnju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok