Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jučer su na sjednici prihvatili tri predložena zakona koja se odnose na braniteljsku populaciju.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je istaknuo da su Izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji urađene radi provođenja presude Ustavnog suda FBiH, kojom je utvrđeno da cenzus uveden na primanja dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

- Briše se član 5a Zakona koji je propisivao cenzus - kazao je Bukvarević.

Naveo je da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata namjerava otkloniti diskriminacija i neujednačena prava pripadnika braniteljske populacije.

- Diskriminacija korisnika mirovine dogodila se donošenjem navedenog zakona. Do donošenja ovog zakona mirovine su se ostvarivale pod tzv. uredbama pod određenim uvjetima, a tim novim zakonom određenom broju korisnika je smanjena mirovina pa čak i do 50 posto. Izmjenama i dopunama osigurat će se vraćanje mirovina na staru razinu - potvrdio je Bukvarević.

Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji omogućava se uspostava i objavljivanje dva registra, korisnika prava i pripadnika Oružanih snaga BiH.

- Resorno ministarstvo i Vlada FBiH podržavaju upostavu ovih registara. Pored ovoga, ovaj prijedlog zakona daje definicije branitelja, organizatora otpora, dobrovoljca, veterana obrambeno-oslobodilačkog rata jer su proglašeni neustavnim - dodao je Bukvarević.

Naglasio je da je uspostava registra jedan od zahtjeva demobiliziranih branitelja koji prosvjeduju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok