U Bosnu i Hercegovinu najviše mesa dolazi iz Europske unije, 90 posto od ukupno uvezenog mesa, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović novinarima u Sarajevu komentirajući navode da na bh. tržište dolaze velike količine mesa iz Argentine.

Rekao je da, što se tiče uvoznog mesa, dolazi ono najlošijeg kvaliteta, po najnižim cijenama, a da iz zemalja kao što je Argentina dolaze veoma male količine.

– To je u razvijenim državama jedna vrsta otpada, a nama dolazi po minimalnim cijenama – istakao je Šarović.

BiH se, naveo je, opredijelila za liberalno, slobodno tržište za razliku od nekih drugih ekonomija, kao što je naprimjer ekonomija Turske koja ima drugačije regulirano tržište i ”podiže i spušta rampu na granici kada procijeni da je u njenom interesu”.

– Ovdje je sasvim drugi koncept, slobodne trgovine, gdje je pitanje zaštite vrlo suptilno pitanje i za to se jedna zemlja treba osposobiti. Puna su nam usta zaštite, ali kada krenemo zaštiti određeni proizvod pokazujemo svoju nespremnost od entitetske do državne razine da tu zaštitu provedemo – naglasio je Šarović.

Istaknuo je da se ne može kazati ”od sutra zabranjujemo uvoz mesa u BiH” te da za to treba imati adekvatne podatke, statistiku, što treba razmjenjivati između entitetske i državne razine.

– Podaci moraju biti dostupni svima, moramo napraviti takve procjene i obrazložiti Bruxellesu ili Tajništvu CEFTA-e da je BiH u pravu, ali priča o tome kako treba uvesti zaštita ne može ići tek tako – naveo je.

Ove ocjene je iznio tijekom predstavljanja vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u  drugom kvartalu 2017., gdje je istaknuto da je ostvaren izvoz od 5.351.121.000 KM, što predstavlja  povećanje izvoza od 13,91 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok