Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar izjavila je za Fenu kako su, prema analizama učinaka dosadašnjih programa, rezultati s gledišta zadržavanja sufinanciranih osoba u radnom odnosu nakon isteka razdoblja sufinanciranja zapošljavanja vrlo dobri s obzirom na to da poslodavci nakon tog razdoblja u prosjeku zadrže između 65 i 70 posto tih osoba.

Dodala je kako Zavod, osim tog programa, realizira i cijeli niz drugih aktivnosti koje za cilj imaju zapošljavanje određenih kategorija, pokretanje vlastitog biznisa te stručno osposobljavanje nezaposlenih osoba.

Aktivnostima Zavoda do kraja godine bit će obuhvaćeno oko 8000 osoba. U skladu s programom rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2017., u ovoj godini, osim brojnih drugih aktivnosti, započeta je i realizacija programa sufinanciranja zapošljavanja 2017. za koji je Zavod osigurao 18 mil. KM.

- Do sada su objavljena tri javna poziva za navedene mjere i u tijeku je potpisivanje ugovora s poslodavcima po trećem javnom pozivu. Navedenim mjerama je na osnovi do sada zaključenih ugovora zaposleno oko 3000 osoba, a cilj je da do kraja godine bude obuhvaćeno oko 6000 osoba - kazala je Lončar.

Program sufinanciranja zapošljavanja 2017. sadrži četiri mjere, i to “Prvo radno iskustvo 2017. - Jačanje konkurentnosti na tržištu rada” (sufinanciranje zapošljavanja/stjecanja prvog radnog iskustva za mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina), “Vaučer za posao 2017.” (sufinanciranje zapošljavanja teže zapošljivih nezaposlenih osoba), “Periodično zapošljavanje 2017.” (sufinanciranje zapošljavanja nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, dob i stupanj obrazovanja) te “Javni radovi 2017.” (sufinanciranje zapošljavanja nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, dob i stupanj obrazovanja kroz vremenski ograničeni radni angažman i društveno koristan rad, npr., zaštita okoliša, sanacija divljih deponija itd.).

Navela je da su na tržištu rada u FBiH zabilježeni pozitivni trendovi te da je od početka godine broj nezaposlenih na evidencijama u FBiH smanjen za oko 20.000. - Rezultat je to pojačanih gospodarskih aktivnosti, ali i onih javnih službi za zapošljavanje u FBiH. Nastojat ćemo osigurati dodatna sredstava za mjere aktivne politike zapošljavanja kako bismo obuhvatili veći broj korisnika - naglasila je Lončar.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok