Neki Mostarci svoje radno vrijeme provode baš na asfaltu, pa im službena temperatura hidrometeorološkog zavoda i ne znači baš puno.

U Mostaru su i dalje glavne teme vezane za enormno visoke temperature i tako će sigurno ostati još neko vrijeme. Ovih dana, u ovom gradu je neslužbeno izmjerena temperatura koja prelazi i 50 stupnjeva Celzijusa. Piše Dnevni list.

U međuvremenu, Federalni hidrometeorološki zavod je pozvao  portale, medije i građane da preuzimaju njihovu vremensku prognozu sa njihove web stranice ili putem android aplikacije, jer je jedina mjerodavna.

'Meteorološki zakloni i adekvatna okruženja'

„Mjerenje temperature zraka vrši se više od 125 godina na standardom propisanim mjestima i uslovima prema preporukama Svjetske meteorološke organizacije, na visini od dva metra iznad zemlje u 'meteorološkim zaklonima' i u adekvatnom okruženju, kako bi mjerenja bila usporediva sa mjerenjima u svim državama svijeta. Uspoređivanje mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda sa drugim mjerenjima nije korektno. Ne mogu se uspoređivati mjerenja pod direktnim uticajem sunca na asfaltu sa standardom propisanim mjerenjima“, naveli su iz Zavoda, očito motivirani poplavom medijskih objava fotografija termometara čija se živa diže u nebesa.

A mnoštvo takvih fotografija ovih dana  dolazi upravo iz Mostara, najužarenijeg grada u Bosni i Hercegovini, čiji građani na taj način žele dočarati u kakvim vremenskim uvjetima proživljavaju ovo ljeto. Iako takvo mjerenje po pravilima struke, ne znači da to i nije stvarna temperatura na određenoj lokaciji.

Pitanje je također da li je za građane i ljudski organizam vjerodostojnija i bitnija temperatura izmjerena u 'meteorološkim zaklonima' koje spominju nadležni stručnjaci iz Zavoda ili stvarni uvjeti u kojima ljudi provode svoje vrijeme i odraz takve temperature na organizam. Jer, građani ne žive uvijek u 'meteorološkim zaklonima ni u adekvatnom okruženju'. Neki Mostarci svoje radno vrijeme provode baš na asfaltu, pa im službena temperatura hidrometeorološkog zavoda i ne znači baš puno. Pogotovo ako se poslodavci ne pridržavaju preporuka nadležnih službi o radu u ovakvim ekstemnim uvjetima.

Mostar se ne treba čuditi

No, ako ostavimo tu raspravu po strani, trenutni vremenski uvjeti u Mostaru i nisu neko veliko iznenađenje, smatra većina stručnjaka.

„Sve ovo zvuči alarmantno, ali ne smijemo dizati paniku i nema mjesta panici. Ovo su situacije koje su se i prije događale. Nikada nećete naći atmosferski događaj ili proces koji se i prije nisu događali, i da ih nismo preživjeli“ kaže  meteorolog Zoran Zadro za mostarski.ba.

Valovi vrućina nisu nikakva nepoznanica za Mostar, niti neobična pojava.

„I prije smo imali velike valove vrućina. Zabilježeni su 1901., 1928., 1946., 1951., 1969. godine i tako dalje. To su situacije koje su se u ovo doba godine i prije događale. Ovo jeste za upozorenje ali nije za dizanje panike. Mostar se ne treba čuditi većim vrućinama, nego jačim zimama kao što je bila prošla“, smatra Zoran Zadro.

Ipak, nastavak toplotnog vala donosi svoj vrhunac od danas, a prema prognozama trajati će sve do sredine sljedećeg tjedna. A do tada, onaj tko može izbjegavati će 'asfalte' , bježati u 'adekvatnija okruženja' sa što više hladovine i vode, dok će oni koji nemaju takvu mogućnost čekati prolazak paklenih vrućina, s nadom da neće imati zdravstvenih posljedica.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH