Informacije o tome gdje su otišle milijarde KM sredstava iz akciza na gorivo, putarina, registracije vozila, zatim sredstva iu proračuna, krediti te donacije trebale bi biti predmet rasprave na sjednici Zastupničkog doma PSBiH 6. rujna.

Zastupniku BPS-a Zaimu Backoviću, koji je od svih nadležnih institucija tražio odgovore na ta pitanja, dostavljena je obimna dokumentacija. Prema dostavljenim odgovorima, kako prenosi portal radio.sarajevo, ukupno utrošena sredstva iz proračuna na izgradnju i održavanje autoputova u RS-u utrošeno je 1,07 milijardi KM, na eksproprijaciju 145,2 milijuna KM, a na održavanje 4,2 milijuna KM. Dodatno je RS dobila 464 milijuna eura kreditnih sredstava. Na izgradnju i održavanje putova u RS-u je utrošeno 1,3 milijardi KM, dok je dodatno osigurano 255,8 milijuna KM kreditnih sredstava. Kada je riječ o FBiH, iz proračuna entiteta je na cestogradnju otišlo 120 milijuna KM, dok je na osnovu akciza utrošeno 448,8 milijuna KM. Dodatno je poduzeće “Autoceste FBiH“ utrošilo nešto više od jedne milijarde maraka kreditnih sredstava.

Državna je razina za cestogradnju osigurala 112,9 milijuna KM te dodatnih 28,5 milijuna kredita. Samo na osnovu prihoda od akciza na gorivo, JP “Ceste FBiH“ je dobilo 545,8 milijuna KM, a JP “Autoceste FBiH“ 559,1 milijuna KM. Dodatno je poduzeće “Ceste FBiH“ ubralo 249,2 milijuna KM na osnovu prihoda od cestovnih naknada. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je u svom odgovoru navelo da su ukupna ulaganja u cestogradnju zaključno s 31. svibnjem ove godine iznosila skoro 1,6 milijardi KM.

Direktor JP “Autoceste FBiH“ Adnan Terzić naveo je da su aktualni krediti Kuvajtskog fonda i OFID-a namijenjeni financiranju izgradnje dionica autoputa Drivuša - Klopča i Klopče - Donja Gračanica i da je njihova realizacija u tijeku. Sredstva se, napominje on, povlače sukcesivno po dospijeću obveza te su krediti samo djelomično iskorišteni.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok