Za razliku od ranijih godina, nastava u svim osnovnim i srednjim školama Bosne i Hercegovine mogla bi ove godine početi na isti dan.

Naime, ranijih godina škole koje izvode nastavu na bošnjačkom jeziku nastavu su započinjale 1. rujna, dok su učenici koji nastavu slušaju na hrvatskom jeziku na nastavu polazili prvog ponedjeljka u mjesecu rujnu, piše Večernji list BiH.

Kako 1. rujan pada u petak, većina škola koje su nastavu počinjale 1. rujna pričekat će s početkom dok ne prođe vikend. Tako je 4. rujna 2017. godine određen kao prvi dan nove školske godine koja bi za sve učenike osnovnih i srednjih škola, osim maturanata, trebala trajati do 15. lipnja 2018. godine. Priče kako bi nastava u HNŽ-u trebala biti odgođena zbog vrućina demantirao je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović, izjavljujući kako bi, u skladu sa Zakonom, nastava trebala početi prvog ponedjeljka u mjesecu rujnu. “Kako sada stvari stoje, nastava u ZHŽ-u počinje 4. rujna, a u konzultaciji s ostale tri županije koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku, dogovorili smo kako, zasad, nema opravdanog razloga za odgađanje nastave”, izjavila je Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja ZHŽ-a.

Kako tvrdi ministrica Mikulić, Ministarstvo obrazovanja ZHŽ-a je spremno za početak nove školske godine, poručujući učenicima i njihovim roditeljima kako će se u školskoj godini 2017/2018. koristiti udžbenici koji su bili u uporabi i prethodne godine. To znači novi ili korišteni udžbenici istih nakladničkih kuća i autora po kojima se radilo i do sada, dodajući kako radne bilježnice ili vježbenice iz predmeta koji to zahtijevaju ne smiju biti korištene te se moraju nabaviti nove. “Ministarstvo obrazovanja je donijelo odluku da će svi učenici prvog razreda dobiti besplatne udžbenike iz hrvatskog jezika i matematike, što će barem malo financijski olakšati roditeljima prvašića. Naravno, naći će se načina da se pomogne i socijalno ugroženim kategorijama. Kako su novine posebice naglašene u prvom i devetom razredu osnovne škole, sve detalje o odabranim udžbenicima u prvom i devetom razredu moći ćete pročitati i na ulazima u škole”, naglasila je ministrica, dodajući kako je dio novca stigao iz Federacije. Dok će u najvećem broju županija veliki broj klupa i ove godine ostati prazan, u Zapadnohercegovačkoj je broj upisanih prvašića ostao na prošlogodišnjoj razini. Upisi učenika su praktično završeni, a srednje škole su, uglavnom, realizirale plan upisa.

“Mogu reći da je trend pada broja učenika u ovoj županiji zaustavljen. No, strahujemo za sljedeću školsku godinu, kada nam u srednje škole stiže prva generacija nakon uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja. Činjenica da je ove godine osnovnu školu završilo oko 1100 učenika, a iduće školske godine će osnovnu školu u svim općinama završiti tek 660 učenika, više je nego poražavajuća. No, nek ova godina počne i završi po planu, a iduću ćemo već nekako prebroditi”, najavila je ministrica Mikulić koja je jučer sudjelovala na koordinaciji hrvatskih ministara obrazovanja u Kupresu. Kako reče Ministrica, tu su da usklade svoja stajališta u popunjavanju upitnika koji se odnosi na obrazovanje, a u svrhu pristupanja BiH Europskoj Uniji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok