Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da je položaj Drvara i drugih srpskih općina u Hercegbosanskoj županiji i Federaciji BiH i dalje težak zbog neruzmijevanja županijskih i federalnih vlasti i da ovaj problem traje predugo.

"Ovaj položaj težak je zbog neruzmijevanja županijskih vlasti i zanemarivanja važnih stvari i stavljanja u neravnopravan položaj općina sa srpskom većinom u ovoj županiji (Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac) u odnosu na općine gdje su drugi narodi u većini", rekao je Dodik nakon sastanka s predstavnicima Srba u HBŽ, javlja Srna.

On je naglasio da ovaj problem traje predugo i da je to pitanje koje će se morati rješavati na razini FBiH i na razini odnosa u okviru konstitutivnih naroda u BiH.

Dodik je podsjetio da je već duže neadekvatno popunjen Dom naroda FBiH i da nikada nije dosegnuo do ustavne većine koja je potrebna za konstituiranje, što govori o odnosu prema Srbima.

Predsjednik RS je rekao da se taj problem mora riješiti za sljedeće izbore i da je s predstavnicima Srba u ovoj županiji razgovarao o načinima na kojima bi pitanje moglo biti riješeno.

"Podržat ćemo izmjene Izbornog zakona, ali tražimo da se ovdje pozicioniraju stvari za Dom naroda (FBiH) i za Srbe u cjelini, tako da Srbe mogu predstavljati oni koji se biraju tamo gdje Srbi žive, a ne neka vrsta imaginacije jer znamo da je bilo Bošnjaka koji su se proglašavali Hrvatima i Srbima, a onda oni nekoga zastupaju", rekao je Dodik.

On je pojasnio da će podržati izmjene Izbornog zakona kada je riječ o FBiH - da Srbi biraju svoje predstavnike tamo gdje žive.

"Republika Srpska ne želi pravdati bilo što svojim situacijama koje ima, ali mi smo ovdje prisutni i želimo pomoći i ranije smo pomagali. Iza nas je ostalo mnogo realiziranih projekata", naglasio je između ostalog Dodik.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH