Zelene šume, tople ljetne večeri, brojne džamije – za muslimane iz arapskih zemalja Bosna i Hercegovina sve više postaje ono što oni sami zovu raj na zemlji.

Parkovi diljem Sarajeva i sjenovita stablima, trgovine trgovačkih centara s niskim cijenama, pravi su mamac za Arape. Osvježavajuća promjena od skupog života u pustinji. A Balkan privlači investitore. Za mnoge lokalce, međutim, nagli dolazak strogo Islamskih turista te širenje njihove kulture na ulicama BiH izgleda, tako čudno da se u zadnje vrijeme govori čak i o invaziji Arapa, navodi njemačka ZDF televizija. Prenosi Večernji list BiH.

U luksuzni „Poljine Hills” do kraja godine stižu prvi turisti

U slikovitim planinama koje okružuju glavni grad Bosne i Hercegovine, niču prvi temeljni zidovi te stambeni prostori. „Poljine Hills” je naziv luksuznog prostora koji je u izgradnji. Kompleks se sastoji od više od 200 vila i apartmana, te će biti spreman za prve turiste do kraja ove godine. Iza projekta velikih razmjera je Al Shiddi, Saudijska investicijska grupa, koja je već financirala najveći trgovački centar u grada, pored nebodera i luksuznih hotela.

Velik dio stanova već je prodan kupcima iz zaljeva. Arapi posjećuju “muslimanski” dio zemlje, a samo prošle godine bilo ih je preko 60.000.

„To je sigurno već pretjerana invazija. No, tu su zapravo sve više i više, rekla je novinarka Ivana Marić.

Ekonomski slaba Bosna i Hercegovina prema imućnim turistima i bogatim poduzetnicima je više nego dobrodošla.

Došli da ostanu?

Burke i marame su postale sveprisutan dio panorame grada. Postoji opasnost da arapski gosti pomaknu čak i zakone u tzv „usmjernike zajednice”, otočnih zajednica koje se distanciraju od vanjskog svijeta ogradama i osiguranjem. Bez lokalne kontrole od strane vlasti , sigurnost ne može biti zajamčena, tako da se u Bosni zakoni promatraju kao i tamo.

Sve više i više Arapa odmora na Balkanu

Iako se još ne govori o invaziji, postoji briga: domaći običaji i tradicija mogli bi postati žrtva novca ulagača i turista. Jer osim zelenih šuma i egzotičnih životinja, Bosna i Hercegovina pruža zime sa snijegom. Planinski krajolik prekriven snijegom je još jedan razlog za dolazak gostiju iz Zaljeva. Oni sada ostaju, i to ne samo u ljetnim mjesecima, piše ZDF.de

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok