Predsjedništvo HDZ-a 1990. na posljednjoj sjednici održanoj prošlog petka u Livnu razgovaralo je o istupanju ove stranke iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), a konačnu odluku o tome donijet će Središnji odbor stranke koji će biti održan 7. listopada ove godine.

Izvori bliski ovoj stranci tvrde kako je odluka o istupanju HDZ-a 1990. iz HNS-a već donesena u ovoj stranci, no u HDZ-u 1990. kažu kako Predsjedništvo nije donijelo takvu odluku, već će to učiniti Središnji odbor. Piše Dnevni list.

Odluka na Središnjem odboru

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović kaže kako će na Središnjem odboru biti donesene sve važne odluke, pa i ta o daljem sudjelovanju HDZ-a 1990. u HNS-u.

''Predsjedništvo nije donijelo takvu odluku. Na Središnjem odboru ćemo donijeti odluku o nastupu na izborima, kao i strategiju političkog djelovanja HDZ-a 1990.'', kaže Cvitanović. Ipak priznaje da ima puno razmišljanja u stranci u tom smjeru.

''To je odluka koja iziskuje hladnu glavu'', dodaje Cvitanović.

Predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990. Nediljko Rimac otvoreno kaže kako više ne vidi razloga da HDZ 1990. bude dio HNS-a.

Rimac potvrđuje kako je na posljednjoj sjednici Predsjedništva razgovarano o toj temi i kako je raspoloženje u stranci takvo da se istupi.

''HNS nije ono što bi trebao biti, već je sredstvo da HDZ BiH ugasi sve ostale stranke. Mi ne vidimo razloga za ostanak u HNS-u'', ističe Rimac.

Dodaje kako je odlučeno da se ovo pitanje razmotri na još jednoj sjednici stranačkog Predsjedništva, te potom predloži na razmatranje Središnjem odboru koji će donijeti konačnu odluku.

''Sve što je HDZ 1990. predložio u HNS-u nije prošlo. Nijedan naš prijedlog ne može proći. Naš predsjednik ne može biti predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, već je to Božo Ljubić, čovjek bez morala i karaktera koji bi da prelazi rubikone i ratuje s tuđom djecom, a svoju je smjestio u sigurne fotelje i sigurne europske destinacije'', kaže Rimac.

Navodi kako je ogorčen cijelom situacijom, te da i svog sina ispraća u Njemačku.

''Nema druge već čekati izbore i bagru srušiti'', odrješit je predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990.

Rimac je jedan od čelnih ljudi HDZ-a 1990., a sudeći po njegovim izjavama, ova stranka ima u planu samostalno na izbore 2018. i to kao glavni konkurent HDZ-u BiH.

Nastupi na izborima

Gotovo sve stranke s hrvatskim predznakom djeluju u okviru HNS-a čiji rad je reaktiviran 2011. nakon što je tzv. ''platforma'' formirala vlast u Federaciji BiH bez HDZ-a.

Tadašnju vlast u FBiH činili su SDP, SDA, HSP i Narodna stranka radom za boljitak. HDZ je tada kao odgovor na  gaženje izborne volje hrvatskog naroda okupio sve hrvatske stranke u HNS kako bi se zajednički kreirali nacionalnu politiku i dali zajednički odgovor.

Interesantno je da je jučer upravo HSP potpisao sporazum o suradnji s HDZ-om BiH kako bi zajednički došlo do rješenja jednakopravnosti Hrvata.

HDZ 1990. ipak je i 2014. izašao samostalno na opće izbore. Na posljednjim lokalnim izborima zajednički nastup je dogovoren u općinama gdje Hrvati nisu bili u većini, ali je sve zajedničke kandidate dao HDZ BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok