Približno 48 tisuća osoba u inozemstvu prima mirovinu iz Federacije BiH, odnosno iz Federalnoga zavoda mirovinskoga i invalidskoga osiguranja.

Za isplate mirovina “strancima” svakog mjeseca prošle godine bilo je potrebno osigurati više od 8,7 milijuna maraka. Najviše je onih izvan BiH koji primaju takozvane starosne mirovine i njihov broj je u 2016. godini bio dosegao 31.338.

Potreban mjesečni iznos za isplatu tih mirovina veći je od 5,3 milijuna maraka. Znatno je manje invalidskih i obiteljskih mirovina koje se šalju u inozemstvo. Više od 11.100 osoba s prebivalištem u Republici Srpskoj također prima mirovine iz Federacije, a u Distriktu Brčko takvih je 4713.

Unutar Federacije najviše umirovljenika je u Sarajevskoj županiji, gotovo 88 tisuća. Slijede Tuzlanska i Zeničko-dobojska županija, koje imaju 71 odnosno 61 tisuću umirovljenika, a iza njih su Srednjobosanska županija s nešto manje od 39 i Hercegovačko-neretvanska županija s više od 37 tisuća umirovljenika.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH