Dvojica dužnosnika SDA, zamjenici predsjedatelja Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su danas pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, te dužnosnicima Europske komisije u kojem, u ime BiH, traže zaustavljanje izgradnje Pelješkog mosta, piše Hrvatski Medijski Servis.

Džaferović i Softić u pismu navode, kako je Hrvatska dužna osigurati “međunarodni koridor” BiH do otvorenog mora, što se izgradnjom Pelješkog mosta, kako tvrde onemogućava. Izgradnju pelješkog mosta oni, u ime BiH, uvjetuju osim osiguranjem međunarodnog pomorskog koridora naše zemlje do otvorenog mora, utvrđivanje morske granice između dviju država. Tvrde i kako nije točno da Hrvatska gradi pelješki most na svom teritoriju.

Dvojica dućnosnika SDA traže od Europske unije “posredovanje u rješavanju spora između BiH i Hrvatske”.

Podsjetimo, slično pismo, europskim dužnosnicima, ali i hrvatskom ministru mora, prometa i komunikacija Olegu Butkoviću nedavno je, u ime BiH, uputio, ministar civilnih poslova Adil Osmanović, također, SDA-ov dužnosnik, na što je ministar pravde BiH Josip Grubeša bio primoran spomenute dužnosnike pismeno obavjestiti da Osmanović ne predstavlja BiH.

-Kao ni gospodin Osmanović, tako ni gospoda Džaferović i Softić ne mogu predstavljati državu BiH, kazao je u izjavi za HMS predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak, komentirajući postupke svojih kolega.

Ovo je, po mišljenju Čolaka, nastavak već viđenog - “da se jedna stranka, pojedinac ili skupina lažno predstavljaju da nastupaju u ime države, iznoseći stavove koji njima odgovaraju”.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH smatra kako postupak dvojice dužnosnika SDA predstavlja “produbljivanje agonije i daljnje urušavanje ugleda i međunarodnog imidža BiH koji je već uvelike narušen”.

– Meni kao predsjedatelju Doma naroda ne bi nikada palo na pamet da pišem bilo komu nešto što prethodno nije usuglašeno. Oni koji se najviše zaklinju u BiH, ovakvim postupanjem je, zapravo, ruše. To je, po mom mišljenju, nedopustivo i treba vidjeti kako ovome stati u kraj, kategoričan je Čolak.

Najavio je kako će se o ovome morati raspravljati u ukoviru Parlamentarne skupštine BiH, odnosno kolegija Zastupničkog i Doma naroda, ali kako će poduzeti i druge korake.

– Ja ću se još večeras konsultirati s kolegicom (Borjanom) Krišto, predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamenta BiH, i najvjerojatnije ćemo već sutra uputiti pisma na adrese primatelja pisama gospode Sotića i Džaferovića, kako bi im dali do znanja da ova dvojica pojedinaca ne predstavljaju BiH, niti su njihovi stavovi- stavovi BiH, kazao je Čolak za HMS.

On nije isključio ni mogućnost podnošenja kaznenih prijava protiv dužnosnika SDA, zbog zloporabe položaja.

-U svakom slučaju mislim da ovome treba stati na kraj, jer ovo gubi svaki smisao i ne samo da ne doprinosi stabiliziranju političkih prilika u BiH, već ih još više usložnajva. Bojim se ako ovo ne prestane da se može izroditi u nešto što neće biti dobro niti za BiH, niti za bilo koji narod u BiH, kazao je Čolak.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok