Predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak uputili su, povodom spora s Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom "Pelješkog mosta" i pisma koje mu je iz Parlamentarne skupštine BiH upućeno dan ranije, pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju.

Istaknuli su da stavovi u pismu drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH Safeta Softića i drugog zamjenika predsjedateljice Zastupničkog doma PS BiH Šefika Džaferovića, ne predstavljaju službene stavove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nego da su to isključivo osobni stavovi potpisnika pisma i stavovi njihove stranke SDA.

Također su naglasili da je u navedenom pismu izneseno niz neargumentiranih, jednostranih, neosnovanih i neslužbenih tvrdnji i ocjena.

Naglasili su da Softić i Džaferović, sukladno važećim propisima Bosne i Hercegovine, ni na koji način nisu ovlašteni za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, tumačenje odluka i stavova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, te da nisu ovlašteni niti iznositi stavove i mišljenja o navedenoj temi uime Zastupničkog doma PSBiH i Doma naroda PSBiH.

- Navedeno pismo upućeno je jednostrano od strane Softića kao bošnjačkog člana kolegija Doma naroda PS BiH te Džaferovića kao bošnjačkog člana kolegija Zastupničkog doma PS BiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova kolegija kao ni službeni stav Parlamentarne skupštine BiH - navodi se u pismu.

Njihova obveza je, dodaju Krišto i Čolak, da kao predsjedatelji domova ukazuju na eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti po Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je pismo u jednom dijelu bh. medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine.

Nadaju se da navedeno pismo koje izražava stav jedne političke stranke neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet Bosne i Hercegovine i naš put ka članstvu u Europskoj uniji, priopćeno je iz PSBiH.

Naime, Džaferović i Softić uputili su jučer pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju u kojem se traži stopiranje gradnje Pelješkog mosta, dok se ne riješi spor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U pismu se traži da Europska komisija posreduje između dvije zemlje, na način da Bosna i Hercegovina prvo dobije slobodan pristup otvorenom moru, nakon čega i Hrvatska može razmatrati mogućnosti gradnje mosta. Ovo su dvoje članova SDA učinili bez da je Zastupnički dom ili Dom naroda razmatrao ili odobrio sadržaj pisma.

- Ovo je najgrublji primjer zlouporabe ovlasti. Ako su pisma poslana da pozicije zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skuptine BiH, a to se navodi u potpisu, onda ćemo sigurno istražiti ima li kaznene odgovornosti u ovome činu i tražit ćemo da se cijeli slučaj istraži od strane nadležnih agencija - rekao je jučer za Večernji list Bariša Čolak.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH