Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je nepodnošljivo ponašanje Suda i Tužiteljstva BiH prema Srbima i srpskoj komponenti u procesuiranju za vrijeme rata, u kojima se vidi da su Srbi procesuirani i osuđeni na 1.500 godina, a Bošnjaci samo na 30 godina.

Dodik je izrazio uvjerenje da će se narod jednog dana o tome izjasniti.

Ja sam inicirao taj referendum zato što je nepodnošljivo ponašanje Suda i Tužiteljstva BiH prema Srbima i srpskoj komponenti u procesuiranju za vrijeme rata, u kojima se vidi da su Srbi procesuirani i osuđeni na 1.500 godina, a Bošnjaci samo na 30 godina, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da je intervencija međunarodnog faktora pokazala da se Sud i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine boje toga što su napravili nezakonito i neustavno i da se boje izjašnjavanja naroda.

Predsjednik RS je podsjetio da je za svaku vrstu referenduma potrebno da se okupe sve političke snage, ali da već duže vrijeme nema konsenzusa opozicije.

Onog trenutka kada opozicija kaže - mi smo za ovaj referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH, neka se izađe na njega, mi ga nećemo povući. Ali, oni to neće uraditi, jer su kukavice koje misle da samo na bazi pojavnog treba da se bave politikom, rekao je Dodik, koji je predsjednik SNSD-a.

On ističe da opozicija sve opstruira.

Oni nisu ni glasali za ovu odluku, a onda su insistirali da se objavi, evo mi je objavimo, a oni sada napadaju što smo objavili. Sada kada je budemo skidali, oni će galamiti što skidamo, tko će njima znati šta trebaju. Ali, mi se ne bavimo politikom da se njima dodvorimo, rekao je Dodik.

Komentirajući izjavu američkog ambasadora u BiH Maureen Cormack da odluku o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH ne treba samo suspendirati ili odgoditi, već je treba anulirati, Dodik je ponovio da je to neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari i da ona očigledno govori različite stavove od onih koje iznosi njen predsjednik.

Referendum nije tema u Republici Srpskoj. Referendum će, možda, biti tema u budućnosti, mi to ne radimo da bi se to dopalo njima, dodao je Dodik.

Dodik je naveo da će, prema informacijama koje ima, Cromack do kraja godine otići iz BiH, te da će doći ljudi koji prate politiku svog predsjednika, koji je nedavno rekao da narodi mogu da odlučuju o svojim interesima samostalno i da se nema potrebe miješati.

Ona ne mora da se brine o mojim sankcijama, ona je već uradila šta je trebalo da uradi, rekao je Dodik.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH