I kalendarski smo, u večernjim satima prošlog petka, zagazili u jesen, a na njezin prvi cjelovit dan dočekalo nas je lijepo vrijeme, s proljetnim temperaturama.

Prema norveškom meteorološkom institutu Yr.no, idući dani će također biti lijepi, s temperaturama koje su sličnije proljeću, što raduje građane koji ističu da im ovakvo vrijeme dobro dođe za neke od posljednjih sezonskih radova poput onih u vinogradu, ali i pripremanje drva za ogrjev. Kratkotrajna nestabilnost je, prema njihovoj prognozi, moguća sutra, ali ona neće donijeti oborine u čitavoj BiH. Navodi Večernji list.

Što se tiče jeseni općenito, neovisni meteorolog prof. Zoran Zadro je ranije za Večernji list potvrdio da će ona biti dosta aktivna po oborinama, ne samo u BiH, nego i u zemljama okruženja te je najavio i rizik od jakih i olujnih vjetrova. - Prijete nam, recimo, snažnije izvantropske ciklone koje lokalno mogu donijeti obilne oborine i prolazno jak i olujni vjetar (bura i jugo), koji zasigurno mogu biti opasni - kazao je Zadro. Istaknuo je kako je ljeto koje je iza nas opravdalo očekivanja. - Bilo je konačno normalno vruće ljeto, za razliku od zadnjih pet godina kada praktički pravih ljeta nismo imali. Analizirajući brojne dugoročne prognostičke materijale, odlučio sam izdati sezonsku prognozu za jesen. - Svi dugoročni trendovi prognoza ukazuju na to da bi općenito jesen bila aktivnija po pitanju oborina. Svakako treba upozoriti da bi zbog relativno toplog Sredozemlja, ciklone i fronte koje nastanu na ovom prostoru mogle biti jače izraženije nego je uobičajeno. Ovakav scenarij omogućuje rizik od grmljavinskih nepogoda i lokalno velikih količina kiše, koje bi mogle pasti u kratkom vremenu - kazao je Zadro, koji snijeg u nizinama očekuje u studenome.

Što se tiče ovakvog vremena s višim dnevnim temperaturama, Nedim Sladić, amater meteorolog rekao je da ćemo imati priliku još uživati u Miholjskom ljetu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok