Na crpkama u BiH i dalje se toči gorivo pomiješano s baznim uljima te razrjeđivačima boja i lakova, pokazale su analize Inspektorata u RS-u provedene u prvoj polovini ove godine.

Prijevara još i više

Inspektori u Republici Srpskoj otkrili su četiri benzinske crpke koje su prodavale gorivo pomiješano s baznim uljima te razrjeđivačima boja i lakova, doznaje alternativna televizija, piše Večernji list BiH. Na stotinu kontrola inspektori uhvate jednog prevaranta. Kažu kako u više od 400 kontrola nisu uspjeli ništa dokazati iako su svjesni kako je ta pojava uzela maha. Prema njihovim riječima, distributeri su dobro organizirani pa oni iz RS-a bazna ulja uvoze preko graničnih prijelaza u FBiH i obrnuto. Samo 16 posto uvezene robe u RS uvezli su domaći distributeri koji su bili predmet kontrole, dok je ostaloj robi teško ući u trag jer, vjerojatno, dolazi preko entitetske granice. - Događalo se da zateknemo različite situacije na terenu, od toga da su subjekti bazna ulja koristili za pogon vlastitih strojeva, prometovali ih drugim osobama, do tog da smo na benzinskim crpkama utvrđivali višak goriva eurodizela, a nedostatak baznih ulja, iz čega je proizlazilo i postojala osnovana sumnja da su subjekti vršili miješanje - rekla je za ATV glasnogovornica Inspektorata RS-a Dušanka Makivić. Miješanje goriva s baznim uljima prilično se isplati jer se na njih ne plaćaju trošarine i cestarine koje su 55 feninga po litri. Njihov uvoz višestruko premašuje potrebe kemijske industrije, a najdrastičniji rast uvoza bilježi “white spirit” koji se koristi kao razrjeđivač boja i lakova. Za utaju poreza zadužena je Uprava za neizravno oporezivanje, dok entitetski inspektori mogu izreći kazne do 20.000 KM zbog nepostojanja dokumentacije o podrijetlu robe. Iz UNO-a kažu kako suzbijaju tu pojavu jer podaci pokazuju rast prihoda od trošarina na gorivo. Prošle godine proveli su dvije akcije, ali Tužiteljstvo, do danas, nije podiglo optužnicu protiv 13 uhićenih u akciji “Kolt”.

Šteta na automobilima

Nije samo država na gubitku novca od trošarina već i vozači, pogotovo sa suvremenijim dizelskim autima za koje stručnjaci kažu kako ne trpe lošu kvalitetu goriva, osobito u duljoj upotrebi. Na gubitku su i trgovci koji prodaju legalno gorivo jer nesavjesni prodavači “razblaživanjem” dizela stvaraju nelojalnu konkurenciju i otimaju kupce nižim cijenama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok