Kubansko cjepivo za oboljele od raka pluća "Cimavax", još uvijek je nedostupno pacijentima u Bosni i Hercegovini.

"Za cjepivo Cimavax je urađena kontrola kvaliteta i provjera parametara zahtjevanih odobrenom specifikacijom. Shodno tome, nositelju dozvole je izdan pozitivan nalaz o izvršenoj kontroli kvalitete", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

"Sva djelovanja kubanskog cjepiva opisana su u odobrenoj uputi za pacijente, te sažetku karakteristika lijeka (dokumentu namijenjenom za zdravstvene radnike), a kvaliteta provjerena u skladu sa zahtjevima specifikacije kvalitete, u našem Kontrolnom laboratoriju", dodali su iz Agencije.

Iako je za ovaj lijek izdan pozitivan nalaz o kontroli kvalitete, Cimavax još uvijek nije uvezen u BiH, prema evidenciji koju ima ova Agencija.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u 2016. godini registrirane su 1.282 oboljele osobe od malignih neoplazmi bronha, traheje i pluća na području FBiH.

U 2016. godini, u FBiH od malignih neoplazmi bronha, traheje i pluća umrlo je 1.105, od čega 815 muškaraca i 290 žena, rekli su iz ovog Zavoda. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2015. godini broj novooboljelih je iznosio 664, od čega je 508 muškaraca i 156 žena.

Iako velike svjetske agencije za lijekove poput onih u SAD-u ili EMEA-e nisu odobrile korištenje ovog lijeka, zemlje poput BiH, Srbije, Kolumbije, Paragvaja i Perua jesu.

"Neozbiljno je registrirati taj lijek koji zahtijeva cijeli niz istraživanja o kojem liječnici u BiH nemaju znanja niti iskustva pri korištenju. Nisu poznate njegove nuspojave niti kako se održava na pacijenta, a nisu niti svi pacijenti za terapiju. Ovo su ozbiljne stvari, i nije uredu ni pacijentima dati tračak nade ako se ne zna kako lijek djeluje", rekla je Ana Petrović, predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova BiH.

Petrović je objasnila kako je lijek proizveden od otrova škorpie, te zbog toga zahtijeva poseban niz ispitivanja koja se trenutno u fazama vrše u EMEA-i.

Iz Udruženja su iznenađeni kako je kubansko cjepivo odobreno u BiH, a da nije testirano.

Sam lijek morao bi biti registriran i u EU da bi bio uvezen u našu zemlju, a za njega bi bilo potrebno dostaviti dokumentaciju o sigurnosti.

Za određeni broj pacijenata u Srbiji bio je dostupan ovaj lijek koji se na Kubi razvijao proteklih 25 godina. Srbija je u listopadu 2015. godine nabavila prve doze ove terapije za 30 pacijenata za potrebe kliničkog ispitivanja, a do danas se uspostavilo da lijek djeluje na samo dva pacijenta kojima se karcinom ne širi i nema novih metastaza.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH