Hrvatski s tjednik “Nacional“ u tekstu pod nazivom “Agenti OSA-e ubačeni u više tvrtki pod hrvatskom kontrolom u BiH“ tvrdi da su saradnici OSA-e infiltrirani u više tvrtki pod hrvatskom kontrolom na području BiH i da tu agenciju informiraju o sadržaju poslovnih sastanaka kojima prisustvuju.

Prema tvrdnaja “Nacionala“, navodni tajni izvještaji pokazuju da ta služba vodi specijalni rat protiv hrvatskog naroda u BiH, ali i pokušava potkopati vanjsku politiku hrvatske vlade. Dodaje se i da OSA želi izvršiti pritisak na upravu tvrke Aluminij u donošenju odluka, kao i da se pojedine poslovne odluke te tvrtke, uz zamjenu teza, koristi kako bi OSA kroz pojedine medije u BiH pokušala unijeti razdor među tamošnjim Hrvatima. Pozivajući se na navodni povjerljivi dokument, spomenuti tjednik, nadalje, tvrdi i da OSA BiH ima svog čovjeka u tvrtki koja poslovno komunicira s Aluminijem, ali se njegovo ime ne spominje.

Konstatira se i kako se sve navedeno uklapa u navodni plan lidera SDA Bakira Izetbegovića koji se, svodi na razbijanje hrvatskog glasačkog korpusa, rušenje HDZ-a BiH i promoviranje HDZ 1990. koji bi ušao u koaliciju s SDA.

“Tako bi Izetbegović dobio legitimitet hrvatske stranke u koaliciji, a zapravo bi sam kontrolirao sve procese u BiH. Pritom će koristiti OSA-u kao polugu za ostvarivanje tih namjera, uključujući i konstrukcije o tobožnjoj korupciji i kriminalu u HDZ BiH“, piše “Nacional“ pozivajući se na izvor iz BiH koji, također, tvrdi i da izvješće OSA-e u kojem se manipulira sadržajem sastanka uprave Aluminija o nabavci električne energije potvrđuje tri temeljna cilja manipulacija bh. obavještaje službe.

“Kao prvi cilj navodi pokušaj da se diskreditira rješavanje hrvatskog pitanja u BiH tako da ga se lažno veže uz ruske interese i time kompromitira u očima razvijenih svjetskih zemalja, a napose u očima SAD-a. Ta su se nastojanja intenzivirala otkako je hrvatsko političko vodstvo sa suradnicima odnedavna intenziviralo lobiranje prema SAD-u, od kojih se traži razumijevanje za hrvatsko pitanje u BiH. Kao drugi cilj navodi želju da se podijeli Hrvate u BiH tako da se stvara klima opće korumpiranosti hrvatskih političkih predstavnika na svim razinama vlasti i time opet posredno pokuša diskreditirati rješavanje hrvatskog pitanja. Na koncu, kao treći cilj navodi želju da se sabotira mostarski Aluminij, najveći gospodarski subjekt u BiH koji je još uvijek u rukama Hrvata u BiH. To se pokušava napraviti tako da se napori uprave za učinkovitijim poslovanjem prikažu kao kriminalno-koruptivni koraci usklađeni s ruskim interesima. Sve se to sada u BiH nastoji dodatno istražiti, kao i pitanje kako su povjerljvia izvješća OSA-e dospjela do nekih novinara u BiH“, zaključuje “Nacional“.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH