- Ne smijem misliti ništa drugo, nego da će se to desiti, jer bismo onda državu doveli na poziciju grada Mostara, što bi bilo katastrofa.

Mislim da smo ozbiljni ljudi, odnosno da moramo svi razmišljati u tom pravcu, da moramo odredbe koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim staviti izvan snage i inkorporirati druge koje će njih zamijeniti. I onda se nadam da ćemo moći izbore provesti. Vrlo je jasna odluka Ustavnog suda. Dakle, tu se radi samo o tome da mora biti legitiman izbor kada je riječ o Domu naroda, a i Predsjedništvu BiH. Zaista nema smisla da jedan narod bira drugom predstavnika, a to je dosad bilo. Znate da su Hrvati već dva puta bili praktično isključeni, jer smo isključivo glasom Bošnjaka u dva mandata dobili hrvatskog člana Predsjedništva BiH - rekao je u intervjuu Nezavisnim novinama predsjedatelj Doma naroda BIH Bariša Čolak govore o mogućnosti da izmjene Izbornog zakona ne budu usvojene.

Rješenje i za Mostar

Dodao je kako HDZ-ov prijedlog promjena Izbornog zakona rješava i pitanje Mostara. - Međutim, mi ne možemo jednostavno utjecati na naše partnere u vlasti. Oni su ti koji treba da prihvate to ili jednako tako da predlože drugi prijedlog koji će osigurati legitiman izbor. Mi apsolutno to prihvaćamo, ali da vidimo prijedlog - poručio je Čolak. Sličnog stava je i njegov kolega iz Doma naroda Mario Karamatić. On je za N1 izjavio kako “mostarizacija” države u niti znači kako država više ne funkcionira, te kako je u tome slučaju nužno tražiti druga rješenja koja će jamčiti vladavinu zakona.

Herceg Bosna

- Ako BiH uđe u tu vrstu blokade, nemam svoj narod namjeru ostaviti u tvorbi koja ne funkcionira. Nećemo imati zakone i federalne vlade, osim tehničkog mandata. U slučaju takve blokade, nema tko izmjeniti zakone i mi ćemo tražiti povratak na početno stanje. Delegirat ćemo Hrvatski sabor. Ako dobijemo potporu idemo na HNS, ako ne, onda imamo sestrinsku stranku u Zagrebu koja će inicirati da idemo na Međunarodni sud pravde jer se jasno kaže ako je jedna strana grubo oštećena u međunarodnom ugovoru, a to je Daytonski sporazum, ona se ima pravo vratiti na početno stanje. Početno stanje Hrvata je Hrvatska Republika Herceg-Bosna - kazao je Karamatić. Apeliora je na bošnjačke kolege da svojim stavom ne dovedu državu u apsolutni kolaps. U BiH sada ide upravo tim putem. (Večernji list)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok