Unatoč zakonskoj odredbi da osobe pravomoćno osuđene za ratni zločin ne mogu ostvariti vojnu mirovinu, u javnosti se često prešućuje činjenica da mnoge osobe osuđene za ratni zločin na području BiH i dalje primaju tzv. vojne mirovine.

Među njima i nekadašnji najviši dužnosnici Armije BiH. Ovim se izravno krši Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju F BiH i to zbog – benignog propusta nadležnih sudova, piše Dnevni list.

Sud nije dostavio rješenje, mirovine ostaju

Članak 94. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju F BiH kaže da se osobama koje su sudjelovale u obrani BiH kao pripadnici Armije BiH, HVO-a i MUP-a, u mirovinski staž, kao poseban staž u dvostrukom trajanju, računa i vrijeme koje su proveli u obrani BiH i to u razdoblju od 30. travnja 1991. godine do 22. prosinca 1995. godine.

Međutim, članak 95. ovog Zakona pojašnjava da se osobama, koje su pravomoćno osuđene zbog kaznenih djela ratnog zločina, ovaj poseban staž ne računa u mirovinski, što znači da ni ne mogu biti korisnici ovog braniteljskog prava.

Međutim, činjenica je da mnogi visoki časnici i bivši pripadnici Armije BiH, unatoč pravomoćnim presudama za ratne zločine, primaju braniteljske mirovine, čime se izravno krši Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju F BiH i to zbog – benignog propusta nadležnih sudova.

Zamjenik direktora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Ivan Rogić za Dnevni list kratko je komentirao da nema mjesta špekulacijama na ovu temu.

“Isti je princip za svakoga – oni koji su predali zahtjev za umirovljenje prije osuđujuće presude istu su i dobili, a oni koji su predali zahtjev nakon što im je izrečena pravomoćna presuda, zbog zakonskih odredbi istu nisu mogli ostvariti. Također, MIO ne može ukinuti mirovine ukoliko nam nadležni sud službeno ne dostave presudu kao i uredi za vođenje evidencije poništavanje vojnog staža”, kazao je Rogić.

Blaškić, Praljak, Petković bez vojne mirovine

No, unatoč, osuđujućim, pravomoćnim presudama, mirovine još uvijek uživaju primjerice i Rasim Delić, bivši zapovjednik Glavnog stožera Armije BiH, kojeg je Haški sud osudio na tri godine zatvora zbog propusta da spriječi ili kazni okrutno postupanje mudžahedina nad zarobljenim srpskim vojnicima; Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa Armije BiH, osuđen pravomoćno na tri i pol godine zbog okrutnog postupanja nad Hrvatima, Amir Kubura, pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora itd.

Iz pouzdanih izvora Dnevni list doznaje da je zahtjev za umirovljenje nedavno podnio i general HVO-a Tihomir Blaškić te mu je isti odbijen. Haški sud Blaškića je prvostupanjskom presudom osudio na drakonskih 45 godina, da bi u Žalbenom postupku sudsko vijeće ovu kaznu smanjilo na devet godina. Po svim zakonskim odredbama, Blaškiću se ne priznaje vojni staž i ne može ostvariti braniteljsku-vojnu mirovinu jer je njegov zahtjev uslijedio nakon pravomoćne i osuđujuće presude. Opcije koje su mu na raspolaganju su civilna mirovina ali bez uračunatog vojnog staža, što će značiti i još nekoliko godina na radnom mjestu.

Također, ukoliko budu pravomoćno osuđeni, niti jedan od nekadašnjih visokih i vojnih dužnosnika HVO-a, u predmetu ‘Prlić i ostali’ neće moći ostvariti pravo na vojnu imovinu, a među njima su i dva generala HVO-a, Milivoj Petković i Slobodan Praljak./HMS/

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok