Od početka braniteljske revizije, prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata FBiH, pokrenuto je 4997 upravnih sporova protiv odluka koje je donijelo Ministarstvo.

U drugom tromjesečju 2017. Vrhovni sud FBiH aktom je zatražio dostavu odgovora na tužbu u 66 predmeta, u 67 je dostavljen odgovor na tužbu sa spisima predmeta, u 85 predmeta Sud je poništio odluke Ministarstva i predmete vratio na ponovni postupak, u tri predmeta tužba je odbačena, u 1 predmetu je odbijena, dok je u 8 predmeta Sud odlučio u meritumu.

Od početka revizije 23 upravna spora Sud je riješio u korist Ministarstva (tužbe odbijene), 112 upravnih sporova okončano je odlukom (tužbe je Sud odbacio), a u 3228 upravnih sporova Sud je poništio prvostupanjske odluke i predmete vratio na ponovni postupak.

Vrhovni sud FBiH poništio je odluke Ministarstva i predmete vratio na ponovni postupak zbog toga što strankama nije dana mogućnost izjasniti se na nove činjenice i okolnosti kada je u pitanju izdavanje potvrda na FMB 2 obrascu i na nalaze te mišljenja liječničkih povjerenstava na osnovi kojih je odlučeno o prestanku ili smanjenju prava utvrđenih konačnim i pravomoćnim odlukama, odnosno zbog odluka Ustavnog suda FBiH da odredbe pojedinih članaka Zakona o reviziji nisu u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prema podacima Federalnog zavoda MIO od 5. 7. 2010. do 30. 6. 2017., broj pokrenutih upravnih sporova u kojima je u žalbenom postupku donesena odluka o prestanku prava na mirovinu i protiv kojih je podnesena tužba nadležnom sudu je 186.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH