Na području Bosne i Hercegovine od 12. do 19. rujna provedena je operativna akcija kodnog naziva “Pangea X”, a cilj je bio borba protiv ilegalne prodaje lijekova putem interneta i prodaje na drugim mjestima za koje postoji sumnja da se koriste za ilegalnu prodaju neodobrenih i krivotvorenih lijekova i medicinskih sredstava.

Na području Bosne i Hercegovine, prema preliminarnim rezultatima, pronađena je i zaplijenjena neprijavljena roba (Medical implant- proizvodnja Švicarska) od 30 paketa, infuzioni set (proizvodnja:Irska) 270 komada, kao i preparat ”Kamagra a 100 mg” (Sildenafil).

Također su zaplijenjeni i preparati za mršavljenje, lijekovi za liječenje probavnog sustava i metabolizma, pilule za erektilnu disfunkciju, preparati protiv opadanja kose i suplementi, u vrijednosti gotovo 10.000 US dolara.

Navedeni preparati porijeklom su najčešće iz Kine, Indije, Srbije, Turske i Belgije.

Realizacijom operacije ''Pangea'' ostvareni su određeni ciljevi, posebno u pogledu senzibiliziranja javnosti u vezi s problemom prodaje ilegalnih lijekova i medicinskih sredstava putem interneta, te unapređenja suradnje između nadležnih agencija za provođenje zakona, a koje se bave tom problematikom.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH se zahvaljuje svim institucijama u BiH čiji su pripadnici sudjelovali u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za dalje kontinuirano poduzimanje mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti kriminaliteta.

Pored Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je bila koordinator i kontakt točka za provođenje operativne akcije, u akciji su sudjelovali i Tužiteljstvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Uprava za neizravno oporezivanje BiH, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agencija za anti-doping kontrolu BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove, inspektorata Republike Srpske, i Vlade Brčko Distrikta, ministarstva unutarnjih poslova RS i Federacije, Policija distrikta Brčko BiH, te ministarstva unutarnjih poslova HBŽ, TŽ, SBŽ, BPŽ, ZDŽ, USŽ, HNŽ, MUP Uprava policije-Sarajevo, MUP Posavske županije Orašje, MUP Zapadnohercegovačke županije.

Budući da je operativna akcija ''Pangea X'' provedena na inicijativu Generalnog tajništva Interpola, ista je provedena u 123 države članice Interpola, te rezultirala zapljenom od 25 milijuna krivotvorenih i nedozvoljenih lijekova i medicinskih sredstava, otvaranjem više od 1.058 istraga, zatvaranjem više od 3.584 internet stranica za prodaju, te uhićenjem oko 400 osoba u svijetu, priopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, prenosi Fena.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH