Gotovo pet milijuna eura potrošili su građani Bosne i Hercegovine na različite lijekove za smirenje i antidepresive tijekom 2016., a posebice zabrinjava činjenica da je jasno vidljivo kako se iz godine u godinu povećava uporaba takvih farmaceutskih proizvoda, prenijeli su u srijedu lokalni mediji.

Prema podacima Agenije za lijekove i medicinska sredstva BiH, na preparate koji se definiraju kao anksiolitici potrošeno je 9,4 milijuna konvertibilnih maraka (4,8 milijuna eura), a nešto više od tog iznosa, odnosno preko 10 milijuna KM (5,1 milijuna eura), potrošeno je na antidepresive.

U usporedbi s podacima koji se odnose na 2015., riječ je o iznosu koji je u slučaju anksiolitika povećan za čak 800 tisuća KM (409 tisuća eura), a još je veće povećanje troška nabave antidepresiva, podaci su koje je objavio portal Faktor.

Velika potrošnja ovakvih lijekova izravno je povezana s podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) po kojima u BiH oko pet posto stanovništva boluje od depresije.

Pojedinačno je u 2016. najprodavaniji lijek Lexilium, na kojemu je farmaceutska industrija u BiH prošle godine ostvarila promet od 5,2 milijuna KM (2,6 milijuna eura). Drugi "najpopularniji" lijek za tretiranje stanja anksioznosti u BiH je "Xanax", kojega je tamo prodano u vrijednosti od 1,3 milijuna KM, odnosno 664 tisuće eura. Gotovo isti iznos izdvojen je i za kupnju "Apaurina".

Povećana uporaba lijekova u BiH koji se koriste za tretman bolesti povezanih s poremećajima nervnog sustava uslijedila je unatoč činjenici da je proteklih godina ograničavana njihova dostupnost pa se danas svi oni u ljekarnama mogu dobiti isključivo na liječnički recept.

U BiH se nemilice troše i antidepresivi. Na različite lijekove iz te skupine u 2016. godini potrošeno je nešto više od 10 milijuna KM, odnosno oko pet milijuna eura, što za 500 tisuća eura više nego godinu dana ranije.

Najprodavaniji je bio lijek Serotax, kojega je prodano u vrijednosti od oko 1,3 milijuna eura.

Uz standardne lijekove raste i prodaja onih na biljnoj bazi, primjerice od matičnjaka ili mente, a oni su prodani u vrijednosti od 287 tisuća eura. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok