Stare devizne štediše u Bosni i Hercegovini još uvijek vode  borbu za povrat svog novca od koje neće odustati te će se i dalje boriti svim snagama za svoja prava.

Tako će Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH 14. listopada održati Skupštinu na kojoj će se prvenstveno baviti pitanjima povrata štednje bh. štedišama od strane Slovenije i Srbije. Kako navode Amila Omersoftić, predsjednica navedenog Udruženja, Slovenija je našim štedišama, prema presudi Europskog suda za ljudska prava, bila dužna isplatiti oko 230 milijuna eura, ali prema slovenskom zakonu, zbog smanjene kamate, te obaveze iznose 180 milijuna eura.

-  Slovenija je do sada isplatila 62,8 milijuna eura, ali i da duguje oko 120 milijuna eura koje nije uključila kao proračunsku obavezu, kazala je Omersoftić.

Štednja u Srbiji

Isto tako, tvrdi kako je za izvršenje presude podnijelo zahtjev 15.600 štediša, ali je Slovenija zakonom spriječila provođenje presude suda za više od šest tisuća štediša. Upozorila je kako sve štediše Ljubljanske banke koje nisu podnijele zahtjev Sloveniji to mogu učiniti do 31. prosinca 2017. godine.

Važno je napomenuti kako će se na Skupštini štediša dati i detaljne upute  za predaju prijave potraživanja Ministarstvu financija Srbije. Iz Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH poručuju kako bi od 16. listopada Agencija FIA trebala početi izdavati potvrde koje traži Srbija za štediše koje su imale štednju položenu na teritoriji Federacije i za one koji su od 1992. prebivali na teritoriji Federacije.

- Štediše kod banaka u Srbiji sa prebivalištem u BiH potvrdu mogu dobiti od Ministarstva financija i trezora BiH, a rok za podnošenje prijava Srbiji je 12. veljače 2018., poručila je Omersoftić.

Presuda suda

Podsjećanja radi, Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava donijelo je 2014. odluku da Slovenija i Srbija moraju isplatiti odštetu deviznim štedišama nekadašnje Ljubljanske i Invest banke. Sud je Sloveniji i Srbiji naložio da u roku godinu dana pronađu sustavno rješenje za isplatu štednje. Takvom odlukom potvrdio je presudu iz 2012. po tužbi troje deviznih štediša tih banaka. Presuda je donesena po tužbi dvoje starih deviznih štediša Ljubljanske banke u BiH. I dok je Slovenija već donijela zakon i počela isplaćivati staru deviznu štednju, Srbija to još uvijek nije učinila pa štediše očekuju da se i ta zavrzlama što prije okonča te počnu dobivati svoj novac.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH