Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će dosanjati san o nezavisnosti Srpske i ocijenio da i oporba želi nezavisnost, ali se ne želi eksponirati.

“Građani Srpske su za to da se otcijepimo od BiH. Kada bismo sproveli referendum, ovdje bi bila dramatično visoka izlaznost i podrška otcjepljenju. To je ono čega se boje u Europi”, rekao je Dodik za beogradske “Večernje novosti”.

On je uvjeren da će referendum o nezavisnosti Republike Srpske doći jednog dana na red.

“Sanjam taj dan, pošto mi ne mogu zabraniti da sanjam. Mi u Srpskoj moramo imati konsenzus o tome. U oporbi isto razmišljaju da budemo nezavisni, ali ne žele se eksponirati. Spreman sam da to guram, i po cijenu vlastite žrtve. Vjerujem u ideju nezavisne Republike Srpske i u to vjeruje i narod”, rekao je Dodik.

On je poručio da živi za Srpsku, da je njen čovjek i da neće dozvoliti nikome da je gazi.

“Uvijek ću biti prvi u obrani Srpske i od toga ne bježim kao pojedinci”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je neprihvatljivo to što je Sud BiH oslobodio zapovjednika muslimanskih ratnih snaga u Srebrenici Nasera Orića, kojeg su i Bošnjaci označili kao sudionika u zločinima, ističući da to vrijeđa dostojanstvo i poginulih i živih Srba.

“To nas vraća u stara vremena, potvrđujući izreku – Kadija te tuži, kadija ti sudiž”, kaže Dodik.

On je ocijenio da je Orić oslobođen i zato da bi se održao mit o Srebrenici i stradanju Bošnjaka, ukazujući da, istovremeno, nitko nije odgovarao za ubojstvo 3.500 Srba na tom području.

Dodik je kazao da srpski narod sada traži da se reagira na ovu odluku, a rješenje je da se odbace Sud i Tužiteljstvo BiH na referendumu.

“Oporba u Srpskoj izvrgavala je ruglu moju ideju o referendumu, a sada ih pitam za jedan argument da to ne uradimo. Ako nas oporba podrži, idemo na referendum. Jedinstvom iz Srpske možemo to uraditi”, poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje plaši li se osvete SAD ako Republika Srpska provede referendum, Dodik je rekao da nema nikakvog straha ako su jedinstveni vlast i oporba.

“Nismo ovdje bitni mi političari, već narod koji predstavljamo. Već godinama je na sceni ozbiljna okupacija Srba preko Suda i Tužiteljstva BiH”, rekao je Dodik.

On smatra da, poslije referenduma u Kataloniji, više ništa u Europi neće biti isto.

“Čuli smo Europu koja kaže da je to unutarnje pitanje Španjolske, a kada to pitanje potegne Republika Srpska – onda je to pitanje Europe. To su dupli aršini”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da ima kontakte s nekim ljudima u novoj američkoj administraciji i poručio da mu je sada “lakši život jer ne mora gledati američku veleposlanicu i slušati izmišljene razloge kako Srbi moraju na nešto pristati”.

On je poručio da se ne želi odreći dobre suradnje s Rusima kako god na Zapadu mislili i dodao da njemu Rusija nikada nije tražila da uradi nešto za nju ili u njeno ime, ali da su ga veoma uvažili kada je tražio da Rusija nešto uradi za Srpsku.

“Nisam ni ruski, ni čovjek Zapada. Ja sam čovjek Srpske i borim se za njene interese. Mada, priznajem da nisam imao uspjehe sa Zapadom, kao što ih nije imao nijedan Srbin”, rekao je Dodik.

On ističe da je ruski predsjednik Vladimir Putin korektan čovjek koji razumije situaciju.

“Nema nikakvog avanturizma Rusije na ovom području, niti destabilizacije. To su sve laži Zapada i propaganda. Na susrete s predsjednikom Putinom sam ponosan. Sastajao sam se i s američkim predsjednicima, europskim dužnosnicima, pa nisam dobijao etiketu da sam njihov čovjek. Ovdje je na sceni podanički gen koji traži da budete svrstani, ali čim ste svoji – onda niste normalni”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je pozvao Putina da posjeti Banjaluku kada bude otvaranje rusko- srpskog vjerskog i kulturnog centra, koji će se prostirati na 6.500 metara kvadratnih.

“Želja mi je da on otvori taj centar koji je san srpskog naroda već 100 godina. Vjerujem da možemo očekivati posjetu Putina ili važnih ruskih dužnosnika”, rekao je Dodik.

On je informacije u medijima o navodnoj izgradnji ruske baze nazvao budalaštinama koje služe da privuku pažnju Zapada kako bi kažnjavao Srpsku i ukazao da “nažalost, u tome sudjeluju i Srbi”.

Dodik je rekao da su odnosi Srpske i Srbije unaprijeđeni. “Svidjelo se to ili ne nekome u Srbiji, ovo je najbolje razdoblje suradnje Republike Srpske i Srbije i to je velika zasluga predsjednika Aleksandra Vučića. Kao odgovoran političar, Vučić podržava Srpsku”, rekao je Dodik.

On je kazao da Srpska poštuje Srbiju, da su odnosi Banjaluke i Beograda dobri i da nikada nije bilo više zajedničkih projekata na kojima se radi kao što je to sada slučaj.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je proslavljeni srpski trener Duško Vujošević za njega “diskvalificiran za cijeli život” zbog izjava da su Srbi krivi za rat u BiH, prenosi Srna.

“Naravno, i ljudski i na svaki drugi način. Ako je ikada trebao prestati baviti se košarkom, to je sada. Ne želim mu ništa loše, ali zašto je, da bi održao svoju bijednu i podaničku poziciju u Sarajevu, kazao takvo nešto? Nakon te izjave za mene je diskvalificiran za cijeli život”, rekao Dodik.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH