Ne trebam ponavljati - niti smo bili sudionici nekakvih alijansi i platformi, niti ćemo biti sudionici.

Ne želim uopće dopustiti da HDZ 1990. netko gura u tu priču. HDZ 1990. nije dio ničijeg projekta već ćemo na osnovu vlastite politike i rezultata, ako hrvatski narod u nama prepozna da bismo radili bolje i drugačije od ovih sada,  biti spremni preuzeti skupa s partnerima odgovornost za ovaj narod, kazao je Cvitanović. Piše Dnevni list.

Nakon sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a 1990. potvrđeno je kako ta stranka ostaje dio Hrvatskog narodnog sabora, te pored nezadovoljstva i brojnih kritika dosadašnjoj vladajućoj politici u Hrvata kao i najave nuđenja alternative u hrvatskom korpusu, može se zaključiti kako ta stranka ostaje privržena zajedničkoj borbi za hrvatske strateške ciljeve, odnosno izgradnji jedinstvene hrvatske pregovaračke pozicije kada su u pitanju Izborni zakon, ali i ustavne promjene.

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović u razgovoru za Dnevni list poručio je kako HDZ 1990. nije bio niti će ikada biti dio nekakvih alijansi i platformi već da će ponuditi hrvatskim biračima alternativu kroz program, dok će istodobno tražiti promjenu politika i odnosa unutar HNS-a. Kaže kako su na jednoj dugotrajnoj sjednici Predsjedništva i Središnjeg odbora donijeli odgovorne odluke, ne popuštajući pod pritiscima i spinovima.

Možete li se osvrnuti na odluke donesene nakon sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a 1990?

- Unatoč silnim pritiscima, raznih medija i vjerojatno i motiviranih na utjecanje odluke HDZ-a 1990. na jednoj širokoj sjednici Predsjedništva i Središnjeg odbora velikom većinom glasova usmjerene su smjernice političkog djelovanja. Razgovaralo se o odnosima u HNS-u s jednom velikom dozom gorčine, s ne znam kojim pokušajem upozoravanja HDZ-a BIH, kao najodgovornije stranke u HNS-u, za trenutno stanje koje ne odgovora ni suštini niti potrebama hrvatskog naroda. Konstatirano je kako HNS-u nisu dali da bude ono što smo ulazeći u njega očekivali, a to je krovno, nacionalno, strateško i  koordinirajuće tijelo, a ne alat jedne stranke za ostanak na vlasti. Jasno smo rekli da su pod okriljem i patronatom HNS-a odnosno korištenjem imena HNS-a ostvarili rezultat na izborima, dali obećanja koja nisu realizirali, ili su ih u vrlo maloj mjeri realizirali.

Kakav će biti odnos vaše stranke prema HNS-u?

- Korištenje HNS-a u pokrivanju neispunjavanja obećanja je nedopustivo. To nećemo dopustiti. Nismo donosili odluku ni o napuštanju ni o ostanku u HNS-u. Pa mi smo ga stvorili. Unatoč svim našim nezadovoljstvima ako će i jednog milimetra Hrvati biti zaštićeniji nemamo problem platiti cijenu kao stranka i ljudi. Ali ćemo sigurno upozoravati i kroz HNS i javno da se to stanje mijenja i popravi. Ključni naš cilj ostanka u HNS-u je pokušati zaustaviti manipulaciju imenom HNS-a. To ne smije biti tijelo u kojem će vladati jednoumlje. To mora biti mjesto gdje ćemo se sučeljavati mišlju i idejama. S ovim što smo do sada imali apsolutno nismo zadovoljni. Ponavljam, nismo nasjeli na spinove i odgovorno smo donijeli odluku. Platiti ćemo cijenu ako treba, ali ćemo se boriti za narod.

Možete li se osvrnuti na odluku koja se tiče djelovanja vaše stranke na idućim izborima?

- Ne trebam ponavljati - niti smo bili sudionici nekakvih alijansi i platformi, niti ćemo biti sudionici. Ne želim uopće dopustiti da HDZ 1990. netko gura u tu priču. HDZ 1990. nije dio ničijeg projekta već ćemo na osnovu vlastite politike i rezultata, ako hrvatski narod u nama prepozna da bismo radili bolje i drugačije od ovih sada,  biti spremni preuzeti skupa s partnerima odgovornost za ovaj narod.

Cilj na idućim izborima je provesti smjernice političkog djelovanja. Te smjernicu su temelj za kvalitetan program koji ćemo ponuditi biračima, zajedno s partnerima za koje sam siguran da će ih biti velik broj te napraviti zdravu koaliciju koja će biti spremna promijeniti odnose u predstavljanju Hrvata u vlasti u BiH i koja će biti puno drugačija od onoga što trenutno imamo na političkoj sceni u predstavljanja Hrvata, pa i u poštenju, provedbi obećanja, donošenja odluka i dogovaranju s ostalim partnerima.

Koje bi smjernice programa izdvojili?

- Ne možemo srljati u vlast bez jasnog programa. Onaj tko nije spreman prihvatiti provedbu presude Ustavnog suda prije bilo kakvog razgovora o vlasti ne može biti partner u vlasti. Onaj tko nije spreman prihvatiti činjenici da se moramo u kontinuitetu zalagati za izmjene odredbi Daytonskog sporazuma jer nisu poštene, taj ne može biti partner. Vjerujem da u svim narodima postoje ljudi i stranke koje su spremne na ovim principu razgovarati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok