Na nedavno održanoj sjednici vlade FBiH i RS-a jednoglasno su zaključile kako će, uz koordinaciju s državnim strukturama vlastima, u idućem razdoblju pojačati zajedničke aktivnosti na jačanju turističke djelatnosti i privlačenju što većeg broja stranih turista, piše Večernji list BiH.

Loši zakoni

Podaci koje je ovih dana iznijela Direkcija za ekonomsko planiranje BiH pokazuju kako upravo turizam zaslužuje posebnu pozornost u oblasti usluga jer ostvaruje više od polovine priljeva sektora usluga u BiH, ali zbog niza problema i loših zakona, loše koordinacije, malog ulaganja, bh. turizam još nije razvio svoje prave potencijale. Spominje se i analiza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam u kojoj se predviđa kako bi zaradom od međunarodnih posjetitelja i turističkog proizvoda BiH mogla generirati 15 posto BiH izvoza do 2019. godine. Ukupan doprinos turizma u BDP-u je tek niskih sedam posto, a prema svjetskim procjenama, mogao bi do 2020. narasti za 6,2 posto.

Porazni su također podaci iz izvješća o konkurentnosti putovanja i turizma 2017. u kojem je BiH rangirana na 113. mjesto među 136 zemalja svijeta i to je najlošije pozicionirana zemlja na prostoru Balkana. Unatoč hvalospjevima koje su o turističkim potencijalima i prirodnim ljepotama proteklih nekoliko mjeseci objavili ugledni svjetski mediji, poput CNN-a, The New York Timesa, The Guardiana te specijaliziranih časopisa za turizam, u prošloj godini turisti su ostvarili tek 1,148.530 posjeta. Kad se usporedi s 2015. godinom, to je više za 11,6 posto, a povećao se i broj noćenja domaćih turista za 2,5 posto, dok je broj noćenja stranih turista veći za 15,1 posto u odnosu na 2015. godinu. U ukupno ostvarenom broju noćenja udio domaćih turista je 30,9 posto i 69,1 posto stranih turista.

Turizam u BiH pokazuje trend rasta i ima potencijal za razvitak. Ulaganje u turizam podrazumijeva različite forme - kulturni turizam, materijalno nasljeđe i na enogastronomskim produktima. Kada je kulturni turizam u pitanju, trebamo razmotriti nekoliko uloga - obrazovnu, kulturnu i rekreacijsku ulogu kulturnog turizma. Avanturistički turizam, ekoturizam, interes za folklor, zanate, toplički turizam i mnoge druge kategorije samo su neke od vrsta kulturnog turizma koji se mogu razviti u BiH. Materijalno kulturno nasljeđe može biti dobra početna baza u BiH zbog obilja nasljeđa i zbog kompatibilnosti s razvojem kulturnog turizma.

Jedinstvena stopa PDV-a

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH predlažu izmjene jedinstvene stope PDV-a. Traže uvođenje niže stope PDV-a na turističke usluge u skladu s praksom zemalja okruženja, što bi trebalo predložiti Vijeće ministara BiH. Također se zalažu za drugačije oporezivanje izvoza turističkih usluga jer postojeći diskriminira ovaj sektor i čini ove usluge skupljim i nekonkurentnijima. Traže izjednačavanje tretmana izvoza turističkih usluga s izvozom robe, odnosno oporezivanje nultom stopom PDV-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok