Federalna Vlada donijela je na jučerašnjem sastanku uredbu o postupku izvanrednog nadzora u gospodarskim društvima od sustavne vrijednosti za FBiH.

Posebne uredbe uvode se zbog situacije s Agrokorom i refleksija na BiH. Gospodarska društva od sustavnog značaja za FBiH su ona koja, samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima, značajno utječu na gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost u FBiH, a koja kumulativno ispunjavaju uvjete da zapošljavaju više od 1000 radnika i ostvaruju godišnje prihode veće od 500 milijuna KM. - Ova uredba ne primjenjuje se na financijske institucije, banke, društva za upravljanje investicijskim fondovima, društva za upravljanje mirovinskim fondovima, društva za osiguranje i reosiguranje, leasing društva i mikrokreditne organizacije, koje reguliraju posebni zakoni - priopćeno je jučer iz Vlade FBiH, piše Večernji list BiH.

Šest mjeseci

Istaknuli su kako je većinski vlasnik pravna ili fizička osoba koja, samostalno ili zajedno s povezanim društvima, posjeduje više od 50 posto udjela u osnovnom kapitalu ili većinu glasačkih prava u društvu od sustavnog značaja.

- Vlada FBiH odlukom o pokretanju postupka izvanrednog nadzora definira konkretne mjere za svako gospodarsko društvo od sustavnog značaja. Te mjere mogu, između ostalog, uključivati pojačan nadzor Porezne uprave FBiH nad primjenom Zakona o financijskom poslovanju i nad uvjetima vezanim uz transakcije između povezanih osoba, od Porezne uprave FBiH, pojačan nadzor nad poštivanjem Zakona o radu, formiranje odbora povjeritelja s jasno definiranim ovlastima - navode iz Vlade FBiH.

Istaknuli su kako će mjere izvanrednog nadzora biti primjenjivane na gospodarsko društvo i sva njegova ovisna i povezana društava, koja samostalno, ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima, imaju sustavni značaj za FBiH, a koja su nelikvidna ili se nad njima provode postupci koji sadržajno odgovaraju takvim postupcima u cilju stabilizacije poslovanja.

- Vlada FBiH, na prijedlog resornog federalnog ministarstva, imenuje i razrješava povjerenika za provođenje mjera izvanrednog nadzora. Ova uredba je privremenog karaktera i bit će primjenjivana šest mjeseci. Neposredan povod za donošenje uredbe je intenzivan nadzor aktivnosti u vezi s poslovanjem grupacije Agrokor u BiH, koji praktično traje od početka drugog tromjesečja 2017. Članovi Skupštine dobavljača koji posluju s kompanijama Konzum i Velpro su na sastanku s predstavnicima Vlade FBiH istaknuli kako je nužno da u sve buduće aktivnosti aktivno budu uključeni predstavnici vlasti na svim razinama, odnosno nadležne institucije te pružiti konkretnu pomoć u rješavanju krize grupacijom Agrokor - priopćeno je.

Mjere zaštite

S obzirom na to da se 80 posto aktivnosti grupacije Agrokor u BiH odvija u FBiH te da su nastupile dodatne okolnosti dospijeća kredita, kao i organiziranja dobavljača, iz Vlade FBiH ističu kako je bilo potrebno poduzeti odgovarajuće mjere zaštite kako dobavljača tako i zaposlenih, u skladu s nadležnošću Vlade FBiH.

- Trenutačno je ugroženo izravno 1300 dobavljača kojima Konzum duguje oko 130 milijuna KM, od čega je 60 milijuna KM dospjelih obaveza, dok je broj neizravno ugroženih dobavljača mnogo veći (samo u mljekarskoj industriji više od 2000) - navodi se u priopćenju iz Vlade FBiH.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH