Sredstva koja u zemlje regije uđu posredstvom doznaka iz inozemstva značajno su veća od priliva po osnovu direktnih stranih investicija, pokazuju podaci Svjetske banke.

Doznake radnika u inozemstvu predstavljaju značajan dio u bruto domaćem proizvodu zemalja zapadnog Balkana. U Bosni i Hercegovini i na Kosovu iznos tih sredstava predstavlja 11, odnosno 14,8 odsto BDP-a, piše Al Jazeera Balkans.

Najveći priliv sredstava iz inozemstva posredstvom radničkih doznaka bilježe Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Gastarbajteri su 2016. godine, prema podacima Svjetske banke, u Srbiju poslali 3,198 milijardi dolara. Doznake hrvatskih radnika iznosile su 2,252 milijarde, dok je u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva pristigla 1,831 milijarda dolara.

U proteklih deset godina doznake iz inozemstva daleko premašuju pristigla direktna strana ulaganja u zemlje regije.

Prema podacima za 2015. godinu, u Srbiju su strane tvrtke uložile 2,345 milijardi dolara. Dijaspora je za to vrijeme poslala mnogo više novca – 3,370 milijardi.

Strani investitori u Hrvatsku su donijeli 158 milijuna dolara, a gastarbajteri mnogo više – 2,1 milijardu.

Strane investicije u Bosni i Hercegovini iznosile su 293 milijuna dolara, a doznake 1,8 milijardi, navodi Al Jazeera Balkans.

Doznake dijaspore nadmašuju strane investicije i u ostalim zemljama regije.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH