Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost dva doma parlamenta Bosne i Hercegovine Sifet Podžić upozorio je u ponedjeljak kako je proces približavanja te zemlje NATO-u opasno ugrožen te je ustvrdio kako predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović "širi lažni optimizam" kada tvrdi da će BiH do kraja godine dobiti suglasnost NATO-a za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Čović je i u nedjelju, kada je boravio u Zagrebu i tamo se sastao s predsjednikom hrvatske vlade Andrejom Plenkovićem, kazao kako očekuje da će MAP za BiH biti aktiviran u prosincu, no Podžić, koji je umirovljeni general i bivši načelnik Zajedničkog stožera oružanih snaga BiH, siguran je kako od toga neće biti ništa.

"To je lažni optimizam, da ne budem grublji", kazao je Podžić u izjavi koju je prenijela regionalna televizija N1.

Podžić je podsjetio kako je Čović i ranije optimistično najavljivao napredak na putu BiH ka atlantskim intergracijama pa je tvrdio da će MAP biti aktiviran na summitu NATO-a održanom u Varšavi još u srpnju 2016. godine, što se nije dogodilo, a slična očekivanja, koja su se pokazala neutemeljenim, iznosio je i član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Ključni uvjet za aktiviranje MAP-a za BiH sa stajališta NATO-a je uknjižba perspektivne vojne imovine, odnosno nekretnina poput vojarni, vježbališta i skladišta na državu BiH, odnosno na Ministarstvo obrane. Takav zahtjev NATO je postavio još 2010. i odnosi se na uknjižbu 57 lokacija, no do sada je proces knjižena okončan tek za njih 13, a sve one smještene su na teritoriju Federacije BiH.

Do danas nije uknjižen niti jedan objekt koji se nalazi na teritoriju RS, a razlog je u političkim opstrukcijama vlasti u Banjoj Luci koje godinama ističu zahtjev da oni moraju biti vlasnici svih nekretnina na području, a potom ih eventualno mogu dati na uporabu Ministarstvu obrane BiH odnosno oružanim snagama.

Zahtjevi Ministarstva obrane BiH za uknjižbom nekretnina na području RS trenutačno su predmet sudskih sporova, a srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nedavno je iznio ocjenu kako će ti postupci trajati godinama pa je nerealno očekivati kako će bilo što biti riješeno u idućem petogodišnjem razdoblju.

Sifet Podžić smatra pak kako će stanje ubuduće biti još kompliciranije zbog novih opstrukcija vlasti RS, uključujući i prošlotjednu odluku entitetskog parlamenta da donese deklaraciju o vojnoj neutralnosti i eventualno približavanje BiH NATO-u uvjetuje odlukama koje donese Srbija.

Iako takav dokument nema pravnu snagu koja bi obvezivala državu, Podžić je ocijenio kako će posljedica biti i to kroz dodatno usporavanje aktiviranja MAP-a.

"MAP neće biti aktiviran u prosincu, dakle neće biti sve dok BiH ne uknjiži vojnu imovinu", kategoričan je Podžić.

Upozorio je i na činjenicu da stanje u Ministarstrvu obrane BiH nije dobro jer su tamo narušeni odnosi između ministrice Marine Pendeš (HDZ BiH) i njenih dvojice zamjenika od kojih je jedan, Boris Jerinić, iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Odnosi su pogoršani nakon što su srpski dužnosnici u siječnju praktično iznudili sudjelovanje srpskih pripadnika oružanih snaga BiH u obilježavanju 9. siječnja, neustavnog praznika kojega u RS-u obilježavaju kao dan tog entiteta.

Unatoč velikoj napetosti i problemima koje je to prouzročilo u vojsci nitko nije snosio odgovornost za kršenje zakona.

"Bio je to jedan vrlo ozbiljni udar na jaku instituciju kakva je Ministarstvo obrane", kazao je Podžić. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH