Poljoprivrednici i uzgajivači stoke mjesecima su upozoravali kako će zbog mraza i suše doći do darastičnih poskupljenja.

Njihova su se predviđanja obistinila, piše Večernji list BiH. Naime, iz Agencije za statistiku BiH objavili su kako je hrana u rujnu poskupjela za 0,7 posto u odnosu na kolovoz, dok u odnosu na prosinac 2016. godine poskupljenje iznosi dva posto.

Hrana skuplja, alkohol jeftiniji

Najveći rast cijena među prehrambenim proizvodima bilježe maslac, 21,8 posto, junetina bez kosti, 12,6 posto, svinjetina s kostima, 8,4 posto, tvrdi sir, 12,3 posto, i svježa pastrmka, 9,4 posto. Grahu je cijena porasla za 4,9 posto, a kruhu od pšeničnog brašna za 2,1 posto, usprkos tome što je pšenično bijelo brašno poskupjelo samo jedan posto. Prema statistici, ulje je skuplje za 2,1 posto, banane i jabuke za 1,7 posto, crni luk za 1,1 posto, a krumpir za 0,8 posto. Pored hrane, službena statistika na mjesečnoj razini bilježi i poskupljenje u oblasti odjeće i obuće, stanovanja i režijskih troškova, namještaja i kućanskih uređaja, zdravstva, prijevoza i ostalih usluga. I cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH u rujnu 2017. godine bilježe rast, i to za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su u odnosu na rujan 2016. godine porasle za 1,5 posto. Jedini pad zabilježen je kod alkohola i duhana, ali tek za 0,2 posto u odnosu na prošli mjesec. Međutim, gledajući na godišnju razinu, i tu su cijene porasle za 6,2 posto.

Nova poskupljenja

Prema tvrdnjama potrošača, ali i proizvođača, cijene velikog broja poljoprivrednih proizvoda poskupjele su znatno više od službene statistike, čak dva ili tri puta u odnosu na prošlu godinu. Posebno kad je riječ o jabukama, krumpiru, kupusu, luku... Cijene maslaca diljem Europe obaraju rekorde, što je mahom posljedica povećane potražnje s jedne, i njegove smanjene proizvodnje u EU s druge strane. Zbog svega toga, Europa strahuje da će doći do nestašice maslaca. U međuvremenu, jedva da netko pamti slučaj da je neki proizvod u njemačkim trgovinama zabilježio skok cijene kao sada maslac - za samo godinu dana poskupjeo je oko 70 posto. Međutim, navedena poskupljenja nisu i posljednja, prema najavama stočara, uskoro bi mogla uslijediti i nestašica mesa koja će sa sobom donijeti i nova poskupljenja. Naime, prinosi stočne hrane su smanjeni za jednu trećinu, što će dovesti do zatvaranja farmi i većih poskupljenja. Kako tvrde farmeri, suša je uzela svoj danak. Količina stočne hrane će uskoro biti smanjena za pola, a cijene su već znatno veće od prošlogodišnjih.

“Jedna bala sijena je 5 KM, a poskupjet će. Očekujemo i više cijene kukuruza i koncentrata. Već je smanjen broj stoke za 30 posto, a ići će i do 50 posto”, kazao je nedavno Ermin Veladžić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka i mesa USŽ-a. Sve će za posljedicu imati smanjen broj stoke, a samim tim i domaćih mliječnih i mesnih proizvoda. To znači novo poskupljenje ovih namirnica koje će ići i do 30 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok