Visoki predstavnik Valentin Inzko podnijet će 7. studenog redovito izvješće o stanju u BiH Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, a kako saznaju Nezavisne novine, uputit će žestoke kritike bh. političkim dužnosnicima.

Na tapetu će se, kako doznaju, naći problemi s neusvajanjem izmjena Izbornog zakona u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, namjere iz RS u vezi s referendumom o radu Suda i Tužiteljstva BiH, nesposobnost vlasti na razini BiH i FBiH da formiraju funkcionalnu većinu, neusvajanje trošarina, kao i nesposobnost vlasti u BiH da se obračunaju s kriminalnom i korupcijom.

Izvor je rekao da u ovom trenutku visoki predstavnik još nije završio govor, te podsjetio da se pismena verzija često razlikuje od onoga što Inzko kaže na sjednici.

Takođe, rečeno je da je jedina neizvjesnost postojala u vezi sa stavom EU o mirovnoj misiji EUFOR Althea u BiH, ali i taj problem je riješen zaključcima Vijeća EU od prije desetak dana, tako da Inzko neće imati problem u produženju mandata vojne misije EU u BiH.

Podsjećanja radi, Vijeće EU je na sjednici 16. listopada podržalo nastavak operacije kao doprinos domaćim vlastima u BiH u slučaju potrebe, ali s fokusom na pomaganje domaćim snagama da razviju potrebne kapacitete kroz obuku i trening.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok