Uprava „Autocesta Federacije BiH" odlučila je da je austrijsko-bosanskohercegovački konzorcij koji čine „Strabag" i „Euro-Asfalt" ispunio sve potrebne uvjete iz natječaja prema kojima bi trebao graditi dionicu autoputa na Koridoru Vc Počitelj - Zvirovići, piše Avaz.

Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 200 milijuna maraka. Radi se o najvrijednijoj dionici na Koridoru, dugoj 11 kilometara. Na tom potezu bit će i most Počitelj, dug 945 i maksimalno visok 100 metara.

Ovu informaciju potvrdio je jučer i Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH". Ali, konačnu odluku treba donijeti Europska investicijska banka (EIB), koja kreditira gradnju ove dionice.

Uprava "Autocesta" odlučila se za konzorcij „Strabag - Euro-Asfalt" nakon razmatranja svih ponuda. Ta odluka poslana je EIB-u na odobrenje i o stavu te banke ovisi hoće li posao biti dodijeljen „Strabagu" i „Euro-Asfaltu".

Riječ je o natječaju koji je početkom godine poništen pa raspisan novi. Najpovoljniju ponudu poslao je u lipnju konzorcij „Azvirt", koji čine Kinezi i Azerbejdžanci s domaćim podizvođačem, širokobriješkim „Heringom".

No, natječajno povjerenstvo nakon evaluacije odlučilo je gradnju ove dionice, prema ponudi i uvjetima natječaja, ipak prepustiti „Strabagu" i „Euro-Asfaltu", jer „Azvirt", kako se doznaje, nije dao jamstva kakva su tražena u natječaju. Jamstva koja su dali „Strabag" i „Euro-Asfalt" povjerenstvo je ocijenilo valjanim.

Terzić kaže da su tu ponudu i poslali EIB-u i da im je prekjučer stigao odgovor iz banke da se ona ipak mora dopuniti, ali u „Autocestama" smatraju da je ocijenjena najboljom.

- EIB sada kaže da trebamo dopuniti evaluacijsko izvješće, da trebamo pojasniti neke stvari. To ćemo i uraditi. To nije sporno. Mi i dalje stojimo kod ponude koju smo poslali, a to su „Strabag" i „Euro-Asfalt". Na tu ponudu smo se odlučili i nju ćemo i elaborirati i sve pojasniti - rekao je Terzić.

U utrci za najvredniji ugovor na autoputu bila je i turska firma „Cengiz", o čemu smo ranije pisali. Turci su preko svojih lobista i političkih pokrovitelja u BiH vršili pritisak da dobiju i ovaj ugovor. Oni su se i 2015. prijavili na ovaj natječaj, kada je bio podijeljen u dva lota, kako bi gradili most Počitelj.

No, njihova je ponuda ipak odbačena kao nepovoljna i skuplja za nekoliko milijuna eura.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH