Odluka Martina Raguža i vodstva HDZ-a 1990. da ne ide na izbore na zajedničkoj listi Hrvatskog narodnog sabora donijela je velike probleme ovoj stranci.

Uoči današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990. u Novom Travniku, županijski čelnici su na rubu napuštanja ove političke opcije. Svoje ogorčenje politikom koju vodi Raguž i njegovi najbliži suradnici iskazala nam je jučer i dužnosnica HDZ-a 1990. Slavica Josipović.

Osobni interesi

- Veliki broj članova Općinskih odbora HDZ-a 1990. u SBŽ-u, članova županijskog odbora stranke u srednjoj Bosni, vijećnika i dužnosnika na višim razinama iz SBŽ-a je razočaran stavom stranke, točnije, predsjednika Martina Raguža koji se nije uspio izdići iznad osobnog i stranačkog interesa. Prioritet je bio nacionalni interes i da se na idućim općim izborima izađe na zajedničkoj listi HNS-a na svim razinama - rekla nam je jučer Josipović. Dodala je kako je razočaranje tim veće jer je srednja Bosna bila baza Martina Raguža tijekom unutarstranačkih izbora. - Posebno nas žalosti to što je SBŽ Ragužu baza prilikom unutarstranačkih izbora bila središnja Bosna, a danas se ne sluša glas ovih ljudi. Svi znamo kakva je pozicija Hrvata u središnjoj Bosni i samo zajedničkim izlaskom ostvarili bi rezultate gdje bi mogli poslati jasnu poruku. To je trebalo uraditi zbog dolazećih ustavnih promjena, zbog ljudi koji su ginuli za svoj narod u SBŽ-u, ratne vojne invalide i one koji su godine proveli u haaškim sudnicama dokazujući svoju nevinost - poručila je Josipović. Ona je svjesna kako bi zbog ovakvih izjava mogla izgubiti stranačku poziciju, pa čak i članstvo u stranci. Slična sudbina bi mogla zadesiti i one članove HDZ-a 1990. koji razmišljaju kao naša sugovornica, a Josipović se nada kako će na cijelu situaciju reagirati i Hrvatski narodni sabor. - Smatramo da će Predsjedništvo HNS-a naći najbolji način, s obzirom da veliki broj nas koji želimo zajednički izlazak na izbore, tražimo rješenje ovog problema. Svi misle kako smo i mi protiv zajedničke liste HNS-a, ali to nije slučaj. Očekujemo od Predsjedništva HNS-a da iznađe najbolji modalitet kako bi se ova situacija riješila. Ne želimo da se ikada više dogodi pogreška koju su hrvatske stranke napravile kada su u pitanju lokalni izbori i biranje načelnika općina. HNS mora mobilizirati sve ljude koji žele zajedničku listu i s njima surađivati - smatra Josipović.

Ogorčenje u Vitezu

Na kraju dodaje kako su na trenutačno stanje posebno ogorčeni članovi HDZ-a 1990. u Vitezu. - U Vitezu još nitko nije izašao iz stranke, ali 20 članova OO HDZ 1990. Vitez, kao i predsjednici temeljnih ogranaka su nezadovoljni ovakvom odlukom vodstva stranke i razmatraju se eventualni potezi. Ne znam koji će potezi biti. Mi smo još članovi i dužnosnici HDZ-a 1990. U kojem će stranka pravcu ići ne znam, ja svoje obveze izvršavam i tako će biti sve dok se ne donesu neke odluke koje će to onemogućiti. Raskol u stranci ovisi o odlukama koje će donijeti vrh stranke - zaključila je naša sugovornica. Sigurno je kako će situacija biti jasnija već danas.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok