Federalna uprava za inspekcijske poslove za sada nema saznanja da bilo koji trgovac prodaje kupcima vrećice na kojima stoji logo tvrtke - kazao je Feni glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić.

Naglasio je da bilo tko "u slučaju da dođe do takvih saznanja može obavijestiti Federalnu tržišnu inspekciju i bit će poduzete mjere u skladu sa zakonom".

Ramić je istaknuo da se "građani mogu obratiti na info telefone koji se nalaze na portalu Federalne uprave za inspekcijske poslove i svaka prijava će biti evidentirana i proslijeđene tržišnoj inspekciji".

- Unazad dvije godine radimo po nalogu Federalne vlade na suzbijanu sive ekonomije i okrenuti smo na taj dio posla, ali nismo primijetili da nitko prodaje kupcima vrećice na kojima stoji logo tvrtke - dodao je Ramić.

Članom 17. stav (3) Zakona o zaštiti potrošača u BiH precizirano je da se omot (vrećice, poseban papir i dr.) koji ima logotip i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca smatra propagandnim sredstvom, koje trgovac ne smije posebno zaračunati kupcu. Za navedeni prekršaj pravnom subjektu Zakonom je popisana minimalna novčana sankcija od 2.500 KM, dok je za odgovornu osobu u pravnom subjektu zakonodavac predvidio iznos kazne od 500 KM, kazali su Feni iz županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije.

- Da bi inspekcijski organi u slučaju konkretnog prekršaja poduzeli zakonom propisane mjere potrebno je izvršiti neposredan inspekcijski nadzor u poslovnom objektu, bilo redovitim ili usmjerenim kontrolama, koje predstavkama iniciraju potrošači - kazala je Feni glasnogovornica Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ Vildana Brdarić.

Naglasila je da su "u proteklom razdoblju županijski tržišno-turistički inspektori ovu vrstu prekršaja utvrdili u dva slučaja, oba u Društvu "Konzum" d.o.o. radi čega su izrekli navedene zakonom propisane mjere".

Iz KUIPKS-a podsjećaju kupce da kršenje pozitivnih zakonskih propisa iz nadležnosti Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ, uključujući i nepravilnost koja se odnosi na naplatu reklamne vrećice, mogu prijaviti na jedan od redovnih načina komunikacije, odnosno putem telefona za prijave, maila, punjivog obrasca za prijave građana na portalu Uprave ili osobno u sjedištu Inpekcije na lokacijama u Dalmatinskoj ili Nedžarićima.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH