Godine medijske blokade, sustavnog skrivanja i zastrašivanja, pokušaja nametanja kolektivnog zaborava i uvjeravanja kako je riječ o izoliranom incidentu nisu spriječile da se Hrvati iz godine u godinu sjećaju pokolja u Trusini-malom konjičkom selu u kojem su pripadnici Armije BiH na svirep način ubili 18 civila i 4 vojnika HVO-a.

Tako je bilo i danas, kada je Trusina, točno 21 godinu poslije strašnog masakra, na trenutak oživjela, a s njom su oživjele i sve one bolne uspomene koje razdiru živote malobrojnih preživjelih i potomaka pobijenih. No, s ovog mjesta, kao i uvijek do sada, odaslano je nekoliko jakih poruka. Jedna od njih je da Hrvati, bez obzira na očigledne pritiske da se zločin u Trusini izmjesti na margine društvenog fokusa, ne odustaju od potrage za istinom i utvrđivanjem stvarnih činjenice koje bi trebale voditi do nalogodavaca, a ne samo neposrednih izvršitelja.

U inače razrušenoj i opustošjeloj Trusini danas sasvim drugačija slika – mnoštvo ljudi koji su se okupili pored spomen obilježja i koji su položili vijence i zapalili svijeće na mjesto koje simbolizira stradanje mještana ovog kraja.

Dnevni list

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok