Razdoblje iznadprosječno toplih dana, kao rijetko kada u ovo doba godine, potrajat će do nedjelje, kada se najavljuju nove promjene vremena.

Sve u svemu, za očekivati je da će zima biti vrlo dinamična, kao što je, uostalom, vrijeme bilo i do sada, piše Večernji list BiH. Naime, nakon nekoliko toplijih dana, za vikend nam stiže snažna promjena vremena, kada će bh. građani osjetiti pad temperature i do 10 stupnjeva. Piše Večernji list BiH.

Što nas očekuje?

Objavljena je vremenska prognoza za nekoliko dana koji slijede, a kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju se u Bosni i Hercegovini očekuje velika promjena vremena uz znatno nižu temperaturu zraka i snježne oborine. Prema najavama FHMZ-a, danas će biti pretežno oblačno vrijeme, jutro i tijekom prijepodneva na istoku i sjeveroistoku Bosne sunčanije. Pred kraj dana ili u večernjim satima kiša se očekuje u Hercegovini, u jugozapadnim i ponegdje u središnjim područjima Bosne. Vjetar će u većem dijelu zemlje biti slab, južni i jugozapadni. U drugom dijelu dana u Krajini će vjetar biti umjeren do jak jugozapadni. Jutarnja temperatura bit će od 1 do 7, u Hercegovini, na sjeveru i sjeverozapadu Bosne od 7 do 11, a dnevna od 11 do 17 °C. I nedjelju će pratiti oblačno vrijeme s kišom. U područjima iznad 700 m očekuju se susnježica ili snijeg. Tijekom poslijepodneva ili u večernjim satima snijeg ili susnježica mogući su i u nizinama središnje, istočne i zapadne Bosne. Jutarnja temperatura bit će od 3 do 9, na jugu do 11, a dnevna od 4 do 9, na jugu od 11 do 16 °C. Tijekom poslijepodneva i u večernjim satima očekuje se pad temperature zraka. Za razliku od vikenda, početak novog tjedna donosi i nove prognozne prilike. Tako će u ponedjeljak ujutro biti pretežno oblačno, u Hercegovini, Krajini, Posavini i na zapadu Bosne očekuje se razvedravanje. U središnjim i istočnim područjima Bosne bit će pretežno oblačno, povremeno sa slabim snijegom. Oborine se očekuju uglavnom u jutarnjim satima i prijepodne. Jutarnja temperatura bit će od -4 do 2, na jugu od 4 do 9, a dnevna od -2 do 4, na jugu od 7 do 12 °C. Utorak će pak jutro biti okarakterizirano maglom i mrazom po kotlinama. U ostatku dana bit će pretežno sunčano. Jutarnja temperatura bit će od -5 do -1, na planinama do -10, na jugu od 0 do 4, a dnevna od -1 do 5, na jugu 7 do 12 °C. Pogoršanje vremenskih prilika očekuje se od 27. studenoga do kraja prognoziranoga razdoblja, do 4. prosinca. U ovom razdoblju diljem Bosne očekuju se oborine u obliku snijega, dok se u Hercegovini očekuje kiša. Samo na visokim planinama Hercegovine iznad 1600 metara prognozira se i snijeg.

Osjetan pad temperature

Prema najavi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od 27. studenoga do kraja prognoziranoga razdoblja, 4. prosinca, očekuje se osjetan pad temperature. Vrijednosti jutarnjih temperatura u Bosni se očekuju od -6 do -1, a u Hercegovini od 0 do 4 stupnja, dnevne u Bosni neće prelaziti 5, a u Hercegovini 10 °C.

I dok se prognoza za sredinu sljedećega tjedna još može promijeniti, promjena vremena za vikend je neupitna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok