Dan državnosti Bosne i Hercegovine i ovoga je 25. studenoga obilježen samo u jednom dijelu zemlje, potvrđujući po tko zna koji put kako je BiH duboko etnički i politički podijeljeno društvo, piše Večernji list BiH.

Opet je inat bio snažan pokretač gotovo svih aktivnosti oko ovog praznika. Koliko god se u Sarajevu i drugim većinskim područjima raznim manifestacijama potenciralo Dan državnosti BiH, dotle se u Republici Srpskoj ovu subotu nastojalo učiniti što je moguće više radnom ili bar uobičajenom. Iako ne spore ovaj praznik, njegovo značenje i ulogu, Hrvati su prema njemu i jučer pokazali ravnodušnost, demonstrirajući tako nezadovoljstvo svojim statusom u ovakvoj državi BiH. Najsvečanije je, očekivano, bilo u Sarajevu. Prvo je ujutro na brdu Hum iznad grada, uz postrojavanje pripadnika Oružanih snaga BiH i predstavnike svih razina vlasti, podignuta najveća zastava BiH.

Zastava dimenzija 6 x 12 metara postavljena je na jarbol od 35 metara i moguće ju je vidjeti iz gotovo svih dijelova grada. Podizanju zastave nazočio je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. - Iako ima problema, kriza, zastoja, BiH neumitno ide, sporo i sa svim otporima, prema cilju koji je zacrtan toga dana tijekom Drugog svjetskog rata. Pozivam građane da se ne obeshrabre. Fašizam svoje lice pokazuje u svemu i zato je potrebno da se svi danas kao užeta prihvatimo te ideje, jedine istinske za koju se trebamo boriti - mir u Bosni i Hercegovini, prijateljstvo sa susjedima, borba protiv svakog zla i fašizma - kazao je Izetbegović. Poslije su brojna izaslanstva položila vijence na spomen-mjestima iz Drugog svjetskog rata, ali i onog zadnjeg bosanskohercegovačkog.

Održano je i više tribina, a u večernjim satima je Izetbegović organizirao i prijam u Predsjedništvu BiH za članove diplomatskog zbora i osobe iz javnog te političkog života zemlje. Nije bilo dogovora oko termina održavanja prijma između Izetbegovića i predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića pa je Izetbegović samostalno uputio pozive i organizirao prijam, što prethodnih godina nije bio slučaj. Polaganja vijenaca i tribine organizirani su i u mnogim drugim gradovima u Federaciji, a u Mostaru je sve ostalo u sjeni nekoliko izgreda na Partizanskom groblju, koje je proteklih mjeseci ionako u središtu političkih igara. Iz Republike Srpske i jučer uobičajene poruke kada je u pitanju Dan državnosti BiH.

Ovaj datum, kaže predsjednik RS-a Milorad Dodik, može biti praznik jednog ili eventualno dva naroda u BiH, ali nije praznik BiH. Obilježavanje ovog datuma dokaz je, kaže, da u “nesređenoj BiH ne postoji zakon o danu državnosti i da pogotovo to ne može biti 25.”. I premijerka RS-a Željka Cvijanović osporava ovaj praznik jer o tome nema suglasnosti u BiH i ne postoji ni okvirni zakon o praznicima. Za razliku od Federacije BiH, u kojoj se obilježava 25. studenoga, u RS je, kazala je, radni dan, a praznik je bio 21. studenoga, kada je potpisan Daytonski sporazum. - To je očito bilo nevažno pitanje u Federaciji BiH. I nije jedina stvar o kojoj se ne slažemo - dodala je Cvijanović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok