Pokušaj odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine predstavljao bi "crvenu crtu" koja se ne smije prijeći i međunarodna zajednica u tom bi slučaju zasigurno intervenirala i spriječila takvo što, izjavio je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko u razgovoru za Deutsche Welle.

Inzko je bio izričit u konstataciji kako nema ništa od prijetnji i planova o secesiji RS. "Mi imamo mandat Ujedinjenih naroda i mi to nećemo dopustiti", izjavio je Inzko komentirajući to što je u prijašnjem intervju za DW predsjednik RS Milorad Dodik posegnuo za flomasterom i na karti iscrtao nove granice u regiji, pri čemu je taj entitet odvojio od BiH i priključio ga Srbiji baš kao i sjever Kosova.

Dodik je nakon kritika koje su mu zbog toga upućene, uključujući i one iz Beograda, naknadno objašnjavao kako je samo odgovarao na hipotetsko pitanje, no Inzko mu je poručio kako i na to može zaboraviti jer u slučaju BiH granice ostaju takve kakve su sada i neće se mijenjati.

Inzko je potvrdio kako zbog sve jače političke krize u BiH "razmišlja" o tome kada i kako bi mogle biti iskorištene tzv. Bonnske ovlasti što ih je kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH dobio kako bi mogao smjenivati izabrane dužnosnike i nametati zakone i odluke.

Prema njegovim riječima, sve je u fazi "sazrijevanja" te neke konkretne odluke nema, ali je jasno da bi se za odlučnim mjerama posegnulo u slučaju "velikog kršenja" Daytonskog sporazuma, a upravo to bi bio, primjerice, već i sam referendum o odcjepljenju RS-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok