Jučer je Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana 21. sjednica Predsjedništva, na kojoj se raspravljalo o aktualnoj političkoj situaciji u povodu presuda Haškog kaznenog suda.

Predsjedništvo HDZ-a BiH komentirajući aktualni politički trenutak kao i presudu koju će Haški kazneni sud donijeti u predmetu „Hrvatske šestorke„ provelo je raspravu o zlouporabama Domovinskog rata u okviru procesuiranja ratnih zločina na Haškom kaznenom sudu. Također je istaknuto kako presude Haškog kaznenog suda ne bi trebale utjecati na buduće političke odnose unutar Bosne i Hercegovine i na poziciju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je kazano kako dosadašnje presude nisu doprinijele pomirenju među narodima unutar BiH. Dok se hrvatski narod zauzima za pomirenje među narodima u BiH, te potiče institucionalno jačanje BiH i njezinog europskog puta, neki drugi su još uvijek zarobljenici prošlosti što uvelike šteti odnosima među narodima budućnosti Bosne i Hercegovine.

Hrvatski narod je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH i na nama je da učinimo sve kako bi mi osigurali punu ustavnu jednakopravnost na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine. Također ustrajavamo na razvijanju suradnje i dijaloga sa druga dva naroda u BiH.

Republika Hrvatska nije sudjelovala u međunarodnom sukobu u BiH već je svojom potporom BiH dala nemjerljivu pomoć njezinim stanovnicima izbjeglim na područje RH što se nažalost nedovoljno cijeni u političkoj javnosti BiH, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok