- Njegova je dobra volja bila iskrena da dođe ove godine. Sigurno se trebao dogoditi taj pohod u prvoj polovini ove godine. Međutim, on se nije mogao dogoditi zbog nedavnih nemira - rekao je kardinal Vinko Puljić.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je jučer za Klix.ba kako je papa Franjo trebao ove godine pohoditi Bosnu i Hercegovinu, točnije Sarajevo, ali da je zbog nesigurnosti u BiH i izgreda koji su eskalirali nasiljem njegov posjet otkazan za sljedeću godinu.

Jasna poruka

- Njegova je dobra volja bila iskrena da dođe ove godine. Sigurno se trebao dogoditi taj pohod u prvoj polovini ove godine. Međutim, on se nije mogao dogoditi zbog nedavnih nemira. Jer, nije bilo jamstava. Policija je tu zakazala. Tu je jasno svjetsko gledanje. Naime, postavljeno je pitanje koliko je takva policija jamac sigurnosti. U drugoj polovini godine su izbori i on nikad za vrijeme izbora ne dolazi, tako da smo tu stvar premjestili za sljedeću godinu. Bolje reći ja sam zamolio, ako ne možemo sada, da to ostvarimo barem sljedeće godine, rekao je kardinal Puljić za Klix.ba u intervjuu koji je dao ovome portalu u povodu blagdana Uskrsa. Odgovarajući na upit kada bi se posjet pape Franje trebao dogoditi, kardinal Puljić je rekao kako “nema nikakvih termina”.

- Moja je molba bila da se posjet odgodi za sljedeću godinu, objasnio je vrhbosanski nadbiskup. Početkom ove godine ‘procurila’ je neslužbena vijest kako će Sveti Otac Franjo posjetiti Bosnu i Hercegovinu nakon što je Predsjedništvo formalno uputilo poziv za njegov posjet u ovoj godini. No, taj se posjet, kako doznajemo, ranije planirao u nekim crkvenim i društvenim krugovima kako bi se na stotu godišnjicu od početka Prvog svjetskog rata, koji je započeo sarajevskim atentatom na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, u Bosni i Hercegovini uputila poruka mira.

Bez potvrde

Kada je to, pak, procurilo u javnost, Predsjedništvo BiH je ‘požurilo’ priključiti se i predstaviti ovu inicijativu kao vlastitu. Predsjedništvo BiH tada je uputilo službeni poziv papi Franji, a dolazak poglavara Rimokatoličke crkve očekivao se 21. lipnja ove godine. Papa je, prema tome prijedlogu, trebao posjetiti Sarajevo. No, za razliku od vlasti BiH, dolazak Svetoga Oca u BiH nije službeno potvrđen iz Vatikana. Ove godine potvrđeno je putovanje Svetoga Oca u Svetu Zemlju gdje će pokušati ohrabriti dijalog o postizanju mira između pripadnika više konfesija i etničkih skupina.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok