Povijesna je činjenica da je Republika Hrvatska podupirala BiH u najtežim trenucima, od referenduma o neovisnosti pa do stvaranja preduvjeta za potpisivanje Daytonskog sporazuma, kazao je premijer RH Andrej Plenković nakon sastanka s predsjedateljem Predsjedništva BiH i predsjednikom HNS-a i HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Zagrebu. Piše Večernji.ba.

 

Nezadovoljstvo presudom

- Razmotrili smo situaciju među Hrvatima u BiH te izrazili nezadovoljstvo s dijelovima presude koji se odnose na nepotpuno utvrđeno činjenično stanje koje ova presuda ima, naglasio je Plenković. Najavio je dolazak u Mostar, i to početkom idućeg tjedna, gdje će se susresti s predstavnicima Hrvata, Hrvatskog narodnog sabora te braniteljskih udruga. – Nužno je situaciju u BiH zajednički uravnotežiti te nastaviti tražiti rješenja za BiH. Prioritet je uspostaviti jednakost hrvatskog naroda s ostala dva naroda, kazao je Čović. Teme sastanka dvojice dužnosnika bile su mjere koje se mogu u pravnom i političkom pogledu poduzeti u vezi s presudom šestorici Hrvata, ali i situacija među Hrvatima u BiH nakon presude. Zajednički je izraženo nezadovoljstvo dijelovima presude koji se odnose na nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koju ova presuda ima, a aludira na odgovornost tadašnjeg državnog vrha Hrvatske, priopćeno je. Kazano je također kako je razmatrana mogućnost pravnog osporavanja presude preko revizije. Plenković i Čović su izrazili žaljenje zbog smrti generala Slobodana Praljka. – Sve ovo treba izdržati i našim ljudima u Haagu poslati poruku ohrabrenja. Želimo poslati jasnu poruku o neprihvatljivosti presude i stati iza svakog časnog predstavnika HVO-a, kazao je Čović i pozvao Hrvate ponovno na smirenost i da ne nasjedaju na provokacije.

Politički odgovor

- Znat ćemo političkim sredstvima jasno odgovoriti na takva iskušenja i taj oblik uznemirenosti, poručio je Čović. Istaknuo je također kako se procesi integriranja BiH u EU ne smiju usporiti te da ih je potrebno snažno ubrzati, kako bi se odnosi u BiH normalizirali. Predsjedatelj Predsjedništva BiH sastao se u posljednja dva dana s najvišim dužnosnicima Hrvatske, predsjednicom, premijerom, predsjednikom Sabora kako bi razgovarali o presudi šestorici Hrvata i svemu što se dogodilo ovoga tjedna u Haagu. Idućeg tjedna, kada premijer Hrvatske dolazi u Mostar, poslati jasnu poruku, a u isto to vrijeme, kako su prenijeli hrvatski mediji, hrvatska će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj kraju rada Haaškog suda na kojoj će iznijeti stajališta RH o ovoj presudi. Doznajemo kako će idućih dana i kroz cijeli nadolazeći tjedan biti niz sastanaka hrvatskih dužnosnika u cilju pomoći Hrvatima koji su u Haagu, njihovim obiteljima, ali i traženje rješenja zajedno s družnosnicima iz RH kako bi se presuda osporila

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok