Nakon izricanja drugostupanjske presude tzv. Hrvatskoj šestorki u Haagu, na zgradi Doma Mjesne zajednice Haljinići, nadomak Kraljeve Sutjeske, osvanuo je iscrtan grafit ljiljana – simbola pod kojim su protjerani Hrvati toga kraja.

Iako je prostor Doma Mjesne zajednice Haljinići ograđen, a kapija zaključana, nepoznatim počiniteljima to nije smetalo nego su, očito sprejem, iscrtali ljiljan na fasadi zgrade. Ovaj su znak primijetili mještani katolici koji su se, zajedno sa svojim župnikom vlč. Josipom Šimunovićem, okupili kod doma na druženje nakon mise na Prvu nedjelju došašća 3. prosinca, piše Nedjelja.ba.

Premda su svi koji su to vidjeli, uključujući i susjede muslimane, osudili taj čin, odlučili su ipak ništa ne prijavljivati policiji nego su jednostavno prekrečili nacrtani znak.

Sve to ne bi izazvalo nikakvu pozornost da se nije dogodilo neposredno nakon izricanja presude „Prliću i drugima“, a što su Hrvati sutješkoga kraja posebno teško primili jer su u proteklom ratu doživjeli progon, ubojstva i rušenja svojih domova od bošnjačke Armije BiH.

Inače, na prostoru župa Haljinići i Kraljeva Sutjeska, godine 1991. živjelo je oko 15 300 katolika, a prema blagoslovu obitelji na kraju 2016. bilo ih je 1 223 - od toga 63 u Haljiinićima, a 1 160 u prostranoj i drevnoj župi Kraljeva Sutjeska. Također, tijekom rata 1993. bošnjačke su snage opljačkale župnu kuću u Haljinićima koja je sužila i kao kapelica, u više su navrata obeščastili sutješki franjevački samostan te uništili i oštetili nekoliko područnih crkava.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH