Vremenske (ne)prilike, prema prognozama, nastavit će nas pratiti još mjesec dana. Kako nam je rekao klimatolog Željko Majstorović, nestabilno vrijeme će se nastaviti sve do polovine svibnja, a pratit će ga lagani rast temperatura. Još ovaj tjedan moguće su snježne padaline u planinskim predjelima u BiH.

Dugoročna prognoza

- Prvo duže sunčano razdoblje trebalo bi biti sredinom svibnja. Početak i kraj svibnja će biti nestabilni s padalinama, a vrijeme će biti slično ovome koje imamo ovaj mjesec. Ipak, preciznu dugoročnu prognozu za idući mjesec ćemo imati 30. travnja - rekao nam je jučer Majstorović. Umjesto šetnji, i dalje ćemo biti primorani na boravak u zatvorenim prostorima, a to znači i produženje sezone gripe. Iako ove godine nije bilo epidemija gripe u BiH, virusi su, naravno, prisutni.

Epidemija malih boginja

- Što se tiče zdravstvenog stanja, tu su pojave viroza, što je uobičajeno, a imali smo i pojavu epidemije morbila ( male boginje) u Bugojnu što je posljedica necijepljenja - rekla nam je jučer dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja. I poljoprivrednici su zabrinuti zbog loših vremenskih prognoza za idućih 30 dana. Postoji bojazan kako će pad temperatura uništiti već posađene nasade, ali i kako će zbog toga doći do rasta cijena hrane. Poljoprivrednici ističu kako nisu u mogućnosti više trpjeti gubitke, te kako bi kasni snijeg, koji je još uvijek realna mogućnost, uništio poljoprivrednu godinu u cijeloj državi. S druge strane, oni strahuju i od suša koje su logičan slijed jer je zima protekla bez snijega i zemlja nema dovoljno vlage za dolazeće ljeto. Vrijeme je uvelike zbunilo i stočare. Svi oni sada traže savjete veterinara kako bi u konačnici imali manje problema.

- Sada je vrijeme kada se šišaju ovce, ali taj posao treba odgoditi. U suprotnom, ako dođe do pada temperatura, posljedice mogu biti katastrofalne - rekao nam je direktor mostarske Veterinarske stanice Stjepan Prgomet. Na pitanje može li se očekivati najavljena najezda komaraca uskoro, on je dodao kako je takav scenarij teško ostvariv s obzirom da je došlo do pada temperatura u odnosu na vremenske prilike prije mjesec dana.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok