Rješenje je, uz suglasnost županijskog tužitelja i branitelja optuženog, donijela predsjedavajuća Sudskog vijeća Rozita Šimić, koja je kazala da će se nakon opservacije iz bolnice oglasiti o njegovom stanju, te će biti donesena odluka o nastavku procesa.

Nakon vještačenja procesne sposobnosti Nezira Kamenice (20), mladića koji je u svibnju ove godine u goraždanskom selu Bogoušići sjekirom ubio svoju majku, baku i očuha, Vijeće Županijskog suda u Sarajevu donijelo je rješenje o prekidu postupka u trajanju od šest mjeseci, za koje vrijeme će on biti na opservaciji u bolnici Jagomir, prenosi Faktor.

Rješenje je, uz suglasnost županijskog tužitelja i branitelja optuženog, donijela predsjedavajuća Sudskog vijeća Rozita Šimić, koja je kazala da će se nakon opservacije iz bolnice oglasiti o njegovom stanju, te će biti donesena odluka o nastavku procesa.

Prethodno je vještak neuropsihijatrijske struke Omer Ćemalović, koji je vještačio Nezirovu sposobnost praćenja suđenja, kazao da se kod njega razvio nesvjestan oblik reagiranja, odnosno disocijativna reakcija negiranja i suočavanja sa okolnostima pod kojima je počinio djelo za koje se tereti.

- U pitanju je potpuno nesjećanje i negiranje radnje i ovdje se ne radi o simulaciji. Moj prijedlog je da on dođe u bolnicu, gdje će biti na opserviranju i kada bude dobro o tome ćemo obavijestiti sud. On nema duševno oboljenje i ovo je privremeno stanje, kazao je Ćemalović.

On je dodao da se kod Kamenice, kada se suočio s onim što se dogodilo i postao svjestan okolnosti i djela koje je počinio, javio oblik disocijativne reakcije i mehanizma obrane.

- Kod prvog vještačenja utvrđeno je da je on bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno u vrijeme izvršenja kaznenog djela. Ovo sad je reaktivno stanje i nesvjesna reakcija, kazao je Ćemalović.

Kamenicin odvjetnik Ferid Abaz kazao je da je nakon prvog razgovora s njim svaki dalji kontakt bio nemoguć, upravo iz razloga koje je Ćemalović obrazložio.

- Od zadnjeg pretresa do danas, četiri puta sam dolazio u pritvor da sa njim razgovaram, od čega sam samo jednom pričao s njim i nikakav komentar od njega nisam dobio. Nezir apsolutno nije komunikativan, a iz njegove gestikulacije se vidjelo da je samo slušao što sam mu rekao, a onda je ustao i otišao u pritvorsku jedinicu. Ni riječi nije progovorio, kazao je Abaz.

Podsjećamo, prethodno ročište na kojem je trebalo početi suđenje Kamenici, odgođeno je upravo iz problema u komunikaciji s optuženim, koji je djelovao potpuno izgubljeno i nesvjestan svega oko sebe, a u jednom trenutku je čak pitao i gdje se nalazi. Vijeće je tada, nakon što je prethodno isključena javnost, donijelo odluku da se obavi timsko neuropsihijatrijsko vještačenje, čiji nalaz je jučer iznio dr. Ćemalović, prenio je Faktor.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok